Dr Nebojša Petrović

Član Gradskog veća

Redovni profesor, diplomirani inženjer mašinstva. Rođen 6. novembra 1961. godine u Vranju.

Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu.
Diplomirao na Mašinskom  fakultetu u Beogradu 1986. godine na grupi za aerokosmotehniku. Poslediplomske studije završio je na Mašinskom fakultetu i stekao zvanje magistra tehničkih nauka 1993. godine, a doktorsku disertaciju odbranio je na Mašinskom fakultetu 1997. godine i tako stekao akademski stepen doktora tehničkih nauka.

Nebojša Petrović je svoj prvi radni odnos na Mašinskom fakultetu na Katedri za Aerokosmotehniku ( Vazduhoplovstvo) zasnovao 2. oktobra 1989. godine i od tada je neprekidno u radnom odnosu na istom fakultetu.

Osim u nastavi, radi i na brojnim vazduhoplovnim i srodnim projektima Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Rukovodilac je i učesnik mnogih projekata saradnje sa privredom. Do sada je objavio značajan broj naučnih i stručnih radova u zemlji i inostranstvu.
Stručnjak je za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda u vazduhoplovstvu. Od 2013. do 2015. godine obavljao je dužnost Glavnog istražitelja u Centru za udese i ozbiljne nezgode u vazduhoplovstvu, a od 2015. godine obavlja dužnost Glavnog istažitelja Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju.
Pored toga, profesor Nebojša Petrović bio je: član Saveta Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, član Saveta Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predsednik Nadzornog odbora Tigar A.D. Pirot, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, generalni sekretar Jugoslovenskog Vazduhoplovnog društva, predsednik AKUD „Španac“.