Kulturna i prirodna dobra

 

Na području Beograda nalazi se 449 nepokretnih kulturnih dobara od kojih su 398 spomenici kulture, 21 prostorno kulturno istorijska celina, 22 arheološka nalazišta, 8 znamenita mesta, od toga 15 dobara od izuzetnog i 51 od velikog značaja za Republiku Srbiju. Brigu o nepokretnom kulturnom nasleđu naše prestonice poverena je od 1960. godine Zavodu za zaštitu spomenika kulture koji izrađuje predloge Odluka za utvrđivanje za kulturno dobro, izrađuje i izvodi projekte, priprema izložbe i izdaje publikacije u cilju popularizacije i prezentacije našeg kulturnog blaga kako bismo ga sačuvali i ostavili u nasleđe generacijama koje tek dolaze.

Neki od spomenika kulture koji su ujedno i najprepoznatljiviji simboli Beograda su Beogradska tvrđava, Dositejev licej, Konak kneginje Ljubice, Konak kneza Miloša, Saborna crkva, Bajrakli džamija, Spomenik Pobedniku i Vuku Stefanoviću Karadžiću, Dom Jevrema Grujića koji je ujedno i prvi objekat na teritoriji Beograda koji je utvrđen za nepokretno kulturno dobro.

Prostorno kulturno-istorijske celine, odnosno nepokretna kulturna dobra prostornog karaktera, kroz koja svakodnevno prolazimo, su Područje knez Mihailove ulice, Topčider, Gročanska čaršija, Kosančićev venac, Staro jezgro Zemuna, Centralna zona Novog Beograda, Svetosavski plato, Terazije, dok se na najstarijim istorijskim slojevima našeg grada nalaze arheološka nalazišta Vinča, Antičkog Singidunuma koji se prostire preko čak 5 gradskih opština i Antičkog Taurunuma u Zemunu. Znamenita mesta poseduju spomeničke vrednosti kao mesta značajnih istorijskih događaja poput Bojčinske šume i Spomenika i groblja oslobodilaca Beograda 1806. godine.