SAOPŠTENJA za javnost

---------------------------------------

Četvrtak, 18. januar 2024.

Viši sud u Beogradu odbacio prigovor birača

Viši sud u Beogradu je danas, 18. januara 2024. godine, odbacio i poslednji prigovor birača Natalije Stojmenović na Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, čime je Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda postao pravnosnažan, odnosno konačan, rekao je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

Ovim su izbori za odbornike Skupštine grada Beograda, održani 17. decembra 2023. godine i ponovljeni na tri biračka mesta 30. decembra 2023. godine okončani odnosno završeni.
Lukić je naveo da su se time stekli i uslovi da Gradska izborna komisija rešenjem dodeli mandate kandidatima sa izbornih lista koje su osvojile odborničke mandate, nakon čega će otpočeti rokovi za sazivanje konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda.

-----------------------------------------
Ponedeljak, 15. januar 2024.

Viši sud u Beogradu odbacio je žalbu Koalicije Srbija protiv nasilja

Viši sud u Beogradu odbacio je još jednu žalbu Koalicije Srbija protiv nasilja.
Naime, nakon što je Gradska izborna komisija odbacila prigovor Dobrice Veselinovića i Vladimira Obradovića kao izjavljen od strane neovlašćenog lica, ova izborna lista je podnela žalbu sudu. Ovog puta kao podnosioca ovog pravnog sredstva naveli su ispravno Koaliciju Srbija protiv nasilja, podnosioca izborne liste broj 3, a ne gospodu Veselinovića i Obradovića. Ovim su priznali da je rešenje Gradske izborne komisije o neovlašćenom licu kao podnosiocu prigovora bilo ispravno i u potpunosti zasnovano na zakonu, istakao je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

Lukić je dodao da su ovog puta napravili još veću procesnu grešku, u pogledu roka za podnošenje žalbe, pa im je Viši sud žalbu odbacio kao neblagovremenu.

---------------------------------------
Subota, 30. decembar 2023.

Zatvorena biračka mesta u Beogradu na kojima su ponovljeni izbori

U Beogradu su sva tri biračka mesta, na kojima se sprovodilo ponovno glasanje za odbornike Skupštine grada Beograda, zatvorena u 20 sati, a glasanje je proteklo u miru i u skladu sa zakonom, istakao je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

Na osnovu 100 odsto obrađenih rezultata sa svih biračkih mesta u gradu Beogradu, izborna lista broj 1 ALEKSANDAR VUČIĆ - Beograd ne sme da stane dobila je 49 mandata, izborna lista broj 3 SRBIJA PROTIV NASILJA – DOBRICA VESELINOVIĆ – prof. dr VLADIMIR OBRADOVIĆ dobila je 43 mandata, izborna lista broj 5 DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA BEOGRAD dobila je 7 mandata, izborna lista broj 13 „MI-GLAS IZ NARODA, Aleksandar Jerković” dobila je 6 mandata, kao i izborna lista broj 2 IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, TOMA FILA - GRADONAČELNIK BEOGRADA koja je dobila 5 mandata, precizirao je Lukić.

************************************************

Biračka mesta otvorena na vreme

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić izjavio je da su jutros u 7 sati otvorena sva tri biračka mesta u gradu Beogradu.

Podsetio je da građani danas do 20 sati imaju priliku da glasaju i biraju odbornike Skupštine grada Beograda na tri biračka mesta, u Osnovnoj školi „Dragan Lukić” i vrtiću „Pčelica” u opštini Novi Beograd, kao i u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić” – istureno odeljenje „Brđani” u opštini Voždovac.

Na ova tri biračka mesta ukupno je upisano 4.629 birača.

---------------------------------------
Ponedeljak, 25. decembar 2023.

Viši sud potvrdio odluku Gradske izborne komisije

Viši sud u Beogradu je odbio još jednu žalbu Koalicije „Srbija protiv nasilja” i time potvrdio stav Gradske izborne komisije da nije nadležna za odlučivanje o poništavanju i ponavljanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine.

Naime, kako je istakao predsednik Zoran Lukić, Gradska izborna komisija se povodom primljenog prigovora ove Koalicije kojim je traženo poništavanje parlamentarnih izbora na svim biračkim mestima oglasila stvarno nenadležnom i prigovor ustupila na nadležnost Republičkoj izbornoj komisiji. Na ovakvu odluku Gradske izborne komisije uložena je žalba koju je Viši sud u Beogradu odbio kao neosnovanu.

---------------------------------------
Nedelja, 17. decembar 2023.

Netačne informacije o nepravilnostima u glasanju na Vračaru

Povodom napisa koji su se pojavili u pojedinim medijima, prema kojima je na jednom biračkom mestu na Vračaru birač glasao bez pokazivanja dokumenata, Gradska izborna komisija je izvršila proveru ovih navoda.

Naime, potpuno je netačna informacija da je na biračkom mestu 36 u Osnovnoj školi „Jovan Miodragović“, na opštini Vračar, jedan birač glasao bez prethodne provere ličnih dokumenata. Gradska izborna komisija je izvršila proveru ovih navoda i prema informacijama sa ovog biračkog mesta, svim građanima tražena je na uvid važeća lična karta ili pasoš, kao i na svim drugim biračkim mestima u Beogradu.

**************************************************************************

Potpuno netačni navodi o nepravilnostima na biračkim mestima

Potpuno su netačni navodi pojedinih medija o nepravilnostima na biračkim mestima koji navode da je započeto glasanje, a da nisu bile zapečaćene glasačke kutije, kao i da pre toga nije ubačen kontrolni list.

Sve biračke kutije su pre početka glasanja zapečaćene i u iste je stavljen pravilno popunjen kontrolni list.

Takođe ni od jednog biračkog odbora sa teritorije Novog Beograda GIK nije dobio informaciju o nepravilnostima na samim glasačkim mestima, kao ni oko biračkih mesta.

---------------------------------------
Petak, 15. decembar 2023.

Saopštenje Gradske izborne komisije

Povodom izjave jednog člana Gradske izborne komisije, a u vezi sa čuvanjem izbornog materijala nakon sprovedenih izbora, Gradska izborna komisija je u obavezi da obavesti javnost da je izborni materijal potpuno bezbedan i da se isti čuva u skladu sa zakonom.
Naime, ove izjave u vezi sa bezbednošću izbornog materijala nakon održanih izbora potpuno su netačne i paušalne.
Izborni materijal čuva se i obezbeđuje u skladu sa zakonom i dosadašnjom praksom, uz primenu svih fizičko-tehničkih mera. Prostorije za odlaganje izbornog materijala su pod video nadzorom, zaključane, zapečaćene i čuvane od strane profesionalnog obezbeđenja, pripadnika komunalne milicije i MUP-a.
Navedene izjave imaju za cilj ličnu promociju i nanošenje štete ugledu Gradske izborne komisije, uprave Grada Beograda i zaposlenih u stručnoj službi, koji se zajedno staraju o zakonitosti organizovanja i sprovođenja izbora.

Predsednik Gradske izborne komisije
Zoran Lukić

---------------------------------------
Četvrtak, 7. decembar 2023.

Počelo štampanje glasačkih listića i ostalog izbornog materijala

Štampanje glasačkih listića za glasanje na izborima za odbornike Skupštine Grada Beograda, koji su raspisani za 17. decembar, počelo je danas u 10 časova u prostorijama Službenog glasnika.

Početku štampanja celokupnog izbornog materijala prisustvovao je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić.

– Štampanje izbornog materijala je upravo počelo. Štampa se 1.613.190 glasačkih listića, kao i zbirne izborne liste, kontrolni formulari, zapisnici o radu biračkih odbora, nalepnice i sve ostalo što je potrebno za zakonito i kvalitetno sprovođenje izbora. Sada smo u fazi priprema i tehničke organizacije za sprovođenje izbornog procesa kako bi 17. decembra sve proteklo u najboljem mogućem redu, pripremljeno i organizovano, što je u skladu sa dosadašnjom praksom Gradske izborne komisije – rekao je Lukić.

Glasački listići štampaju se na A4 formatu, na papiru bele boje, zaštićenim vodenim žigom po celoj površini.

Gradska izborna komisija je prethodno donela Odluku o objavljivanju ukupnog broja birača u Beogradu, Odluku o obliku i broju glasačkih listića koji se štampaju za glasanje na izborima za odbornike Skupštine Grada Beograda, kao i Odluku o sadržaju i izgledu glasačkog listića za glasanje na izborima za odbornike Skupštine Grada Beograda raspisanim za 17. decembar.

------------------------------------
Sreda, 6. decembar 2023.

GIK: Sutra počinje štampanje glasačkih listića

Štampanje glasačkih listića za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda raspisanim za 17. decembar 2023. godine počinje sutra, 7. decembra u 10 časova u štampariji Službenog glasnika, saopštio je predsednik Gradske izborne komisje Zoran Lukić.

Glasački listići za glasanje na izborima štampaće se na A4 formatu, na papiru bele boje, zaštićenim vodenim žigom po celoj površini.

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić je naglasio da će biti odštampano 1.613.190 glasačkih listića, što odgovara ukupnom broju birača u Beogradu na dan 1. decembar 2023. godine.

On je na sednici GIK rekao da su svi članovi tog tela, posmatrači i mediji pozvani da prisustvuju početku štampanja listića u štampariji Službenog glasnika (Lazarevački drum 13-15).

GIK je prethodno donela Odluku o objavljivanju ukupnog broja birača u Beogradu, Odluku o obliku i broju glasačkih listića koji se štampaju za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda, kao i Odluku o sadržaju i izgledu glasačkog listića za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda raspisanim za 17. decembar 2023. godine.

-------------------------------------
Subota, 25. novembar 2023.

Viši sud potvrdio odluku Gradske izborne komisije

Viši sud u Beogradu potvrdio je svojim rešenjem odluku Gradske izborne komisije, kojom je odbačen prigovor Koalicije „Srbija protiv nasilja” kao neblagovremen, saopšteno je iz Gradske izborne komisije.

Ova koalicija je nakon isteka roka podnela prigovor na proglašenje izborne liste „Ruska stranka - Slobodan Nikolić”, koji je kao neblagovremen odbačen.

Odlučujući po žalbi ovlašćenih lica, Viši sud u Beogradu je žalbu odbio i potvrdio rešenje Gradske izborne komisije.