Konferencije za novinare

---------------------------------
Nedelja, 17. decembar

Treća redovna konferencija za novinare GIK

Gradska izborna komisija održala je treću redovnu konferenciju za medije 17. decembra u 15 časova, na kojoj je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić saopštio da je izlaznost na izborima na teritoriji Grada Beograda u 14 časova iznosila 31,86 odsto od broja ukupno upisanih birača.

On je istakao da se na 1.180 biračkih mesta u Beogradu obavlja glasanje u skladu sa Zakonom, kao i da birački odbori obavljaju redovne dužnosti. Prema njegovim rečima bilo je manjih nepravilnosti, što je rezultiralo kraćim prekidima glasanja na dva biračka mesta.

– Na biračkom mestu 70 u Novoj Galenici došlo je do kraćeg prekida glasanja, od nekih 15 minuta, zbog pokušaja upotrebe mobilnog telefona u prostoriji za glasanje od strane jednog birača. Birački odbor je prekinuo glasanje, pozvana je policija i nedugo zatim glasanje je nastavljeno. Slična situacija bila je na biračkom mestu broj 62 u Zemunu, gde je glasanje nastavljeno posle desetak minuta, pa na ova dva biračka mesta neće biti produženja vremena glasanja. Na Savskom vencu je došlo do problema kada su akreditovani posmatrači grupe građana „Kreni promeni“ remetili javni red, zbog čega su im oduzete akreditacije – rekao je Lukić.

On je dodao da je bilo više primedbi o nedovoljnom raspoznavanju članova biračkih odbora na biračkim mestima, pa su svi članovi biračkih odbora dobili uputstvo da moraju da istaknu svoju legitimaciju na vidnom mestu. Lukić je izrazio nadu da će do kraja izbora čitav proces biti urađen po zakonu i bez većih nepravilnosti.

***************************************************************

Druga redovna konferencija za novinare GIK

Gradska izborna komisija održala je drugu redovnu konferenciju za medije 17. decembra u 12 časova, na kojoj je predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić saopštio da je izlaznost u gradu Beogradu do 10 sati 9,88 odsto birača upisanih u jedinstveni birački spisak.

On je istakao da glasanje na svim biračkim mestima protiče bez većih problema, nepravilnosti i incidenata koji bi, kako je precizirao, mogli da dovedu u pitanje tajnost glasanja, sprovođenje izbora i manifestovanje volje građana.

– Pojavili su se pojedini navodi u medijima da je na nekim biračkim mestima počelo glasanje bez da su biračke kutije bile zapečaćene i bez kontrolnog listića.  Lično sam proverio takve navode sa predsednicima i zamenicima predsednika biračkih odbora, što se pokazalo kao potpuna neistina i proizvoljnost – istakao je Lukić.

Lukić je dodao da takvu informaciju nisu u medije dali učesnici u izbornom procesu, odnosno proglašene izborne liste, već jedna od nevladinih organizacija.

– Ponovo naglašavam odličnu saradnju sa predstavnicima svih stranaka, podnosilaca izbornih lista u biračkim odborima, kao i van biračkih odbora što mi daje nadu i sigurnost da će ovi izbori biti sporovedeni u potpunosti u skladu sa zakonom i procedurom koje je potpisala Republička izborna komisija i Gradska izborna komisija – ukazao je Lukić.

On je zamolio medije da ne prenose neproverene informacije o eventualnim neregularnostima na biračkim mestima jer, prema njegovim rečima, takve informacije mogu da izazovu određenu pometnju među učesnicima u izborima, kako među podnosiocima izbornih lista, tako i u samom građanstvu.

– Gik će se u toku izbornog dana truditi da rešava sve probleme na adekvatan način. Imamo sve uslove i mogućnost da rešavamo probleme u izbornom procesu – zaključio je Lukić.

Predsednik GIK-a je sledeću redovnu konferenciju najavio za 15 sati u zgradi Gradske uprave Grada Beograda u Kraljice Marije 1.

******************************************************************

Prva redovna konferencija za novinare GIK

Gradska izborna komisija održala je prvu redovnu konferenciju za medije 17. decembra u 9 časova, na kojoj je saopšteno da su sva biračka mesta otvorena na vreme i da glasanje protiče bez nepravilnosti.

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić izjavio je da je jutros u 7 sati otvoreno svih 1.180 biračkih mesta u gradu Beogradu i da glasanje protiče bez nepravilnosti.

Naglasio je da nije bilo problema sa početkom rada biračkih odbora, evidentirane su zapečaćene glasačke kutije na svim biračkim mestima, te da se glasanje odvija u najboljem redu.

Podsetio je da građani danas do 20 sati imaju priliku glasaju i biraju odbornike Skupštine grada Beograda i poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, na 1.180 biračkih mesta.
 
Birački odbori, kako je precizirao imaju u proseku oko 20 članova, među kojima su svi predsatvnici proglašenih izbornih lista u stalnom i proširenom sastavu.

Predsednik GIK-a je sledeću redovnu konferenciju najavio za 12 sati u zgradi Gradske uprave Grada Beograda u Kraljice Marije 1.