četvrtak, 3. septembar 2015.

Očuvanje kulturnog i istorijskog nasleđa prioritetan zadatak

Konferencija „Vidljivost kulturnog nasleđa Srbije upisanog i nominovanog na listama svetske baštine UNESKO”, čiji je cilj podizanje svesti o važnosti kulturne baštine u Srbiji, održana je danas u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda  na Kalemegdanu.

Gradski menadžer Goran Vesić je naglasio da je potrebno da se održava više ovakvih skupova i da podsećamo javnost na zaštitu spomenika kulture, jer se kao društvo na malo nemaran način odnosimo prema spomenicima.

– Od kada je osnovan UNESKO, svet se drastično promenio, pa su zbog urbanizacije i naseljavanja ugroženi mnogi spomenici kulture. Ono što se dešava na Bliskom istoku, u gradu Palmira, pokazuje da je kulturna baština postala deo ratnih i verskih sukoba.  Mi se kao Grad Beograd trudimo da zaista ulažemo u spomenike kulture. Pokrenuli smo izgradnju i postavljanje velikog broja spomenika koji treba da podsećaju na našu istoriju, kulturu i tradiciju. Nedavno smo se sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dogovorili da pokrenemo jednu akciju u kojoj ćemo izabrati deset do dvadeset najbitnijih spomenika kulture i onda pozvati društveno odgovorne kompanije koje će donirati novac za njihovo održavanje – rekao je Vesić.

On je posebno istakao da su u poslednje vreme učestale krađe spomenika i da je potrebno da se sprovede jedna kulturna politika koja neće zavisiti od želje pojedinaca, već od nacionalne strategije koju mi trenutno nemamo.

– Verujem da ćemo na današnjem skupu dati neke smerenice za budući rad i uticati na svest o zaštiti naše kulturne baštine – kazao je  Vesić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović je naglasila da je ova konferencija prva u nizu koja se odnosi na očuvanje spomeničkog i kulturnog nasleđa sa liste UNESKO.

– Poslednjih dana smo svedoci da je i svet uključio svoj alarm u zaštiti kulturne baštine. Za sve nas koji se bavimo zaštitom kulturnog nasleđa, ovo je alarm koji kaže „čuvajmo spomeničko nasleđe ne samo Beograda i Srbije već i celog sveta jer mi smo njegov deo” – rekla Mićovićeva.

Ona je naglasila da je danas u saradnji sa Dunav festom organizovan skup eminentnih stručnjaka koji će iznositi svoja izlaganja ne samo na temu onog što je već na listi UNESKO-a već i onog što će tek biti.

– Deo arheoloških lokaliteta sa teritorije grada Beograda već je stavljen na preliminarnu kulturnu listu UNESKO-a, što se prvi put dešava. Zahvaljujem Skupštini grada koja nas je podržala i koja će nastaviti da radi sa nama kako bi nam pomogli da u što kraćem periodu istražimo lokalitete duž Dunava, od Beogradske tvrđave ka Smedrevu – rekla je Mićović.

Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine Beograda, naglasila je da Skupština grada pohvaljuje ovakve korake koje je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda  preduzeo kako bismo počeli da razmenjujemo iskustva i pričamo koliko je kulturna baština bitna.

– Svi zajedno treba da se potrudimo i naučimo šta je to što krasi naš grad i koliko je zaista napora potrebno da to očuvamo. Danas je tu i Republički zavod, što je jako bitno jer Republika i Grad moraju da sarađuju i da svi zajedno pokažemo koliko je kulturno i istorijsko nasleđe bitno – rekla je Andrea Radulović.