Pozorište „DADOV”

Desanke Maksimović 6/1
tel. 3243-643, faks 3234-889
www.dadov.rs

Direktor: Vladimir Mijović

„DADOV“ (Dramski atelje Doma omladine Vračar) je počeo da radi na inicijativu Zorana Ratkovića, Momčila Baljka, Jovana Ristića i Mihajla Tošića. 27. decembra 1958. godine izvedena je prva predstava – „Gradinar“. Publici su se tada poklonili Miloš Žutić, Jelisaveta Sablić, Ninoslava Radošević i Srba Milin.

I pola veka od osnivanja, „Dadov“ slovi za „republiku slobodnog duha, centar asfaltnog humora, beogradsku emociju“ koja je uspela da na scenu iznese sve što drugi nisu mogli, hteli ili smeli da igraju i odneguje stotinak eminentnih glumaca, reditelja i dramskih pisaca.

Pozorište koje je tek stasavalo, uspelo je da iz Molerove 33 iseli Komitet omladine Vračara. Mada su sledeće predstave u nuždi izvođene u „Božidarcu“ i „Pozorištu na Krstu“, ideja o stvaranju prvog repertoarskog omladinskog beogradskog pozorišta samo se utvrđivala da bi 1969. „Dadov“ dobio stalnu adresu u ulici Desanke Maksimović 6a (tada Đure Salaja). Prkoseći dogmi i stereotipima, ozbiljne drame pozorišnih klasika „dadovci“ su čitali na savremen način i razbijali društvene tabue. Šekspirov komad „Mnogo buke ni oko čega“ postavili su na scenu kao mjuzikl, Molijerov „Tartif“ je dobio drugačiji kraj, a Trifkovićeva „Izbiračica“ izvedena u ironijskom kontekstu donela je ansamblu prvo mesto na Svetskom festivalu amaterskih pozorišta u Monte Karlu.

„Dadov“ je pružao i pruža šansu domaćim piscima i kasnijim glumačkim bardovima, ostajući glavni izvor talenata za Fakultet dramskih umetnosti. Ovde su stasavali Predrag Ejdus, Slavenko Saletović, Svetlana Bojković, Zorica Jovanović, Mirjana Karanović, Dara Džokić, Goran Sultanović, iz novije generacije Anja Suša, Darijan Mihajlović, Predrag Stojmenović, Alisa Stojanović, Ivan Medenica, Milena Pavlović, Milica Mihajlović, Vanja Ejdus, Marko Živić, Goran Jevtić, Marinko Madžgalj, Marija Karan, Nenad Stojmenović, Miloš Samolov. Iz „Dadova“ su ponikli i reditelji Kokan Mladenović i Jug Radivojević.

Izrastao na dragocenom iskustvu omladinskog amaterizma, „Dadov“ u svom ansamblu okuplja oko tri stotine članova, igrajući prvenstveno za srednjoškolsku publiku. Tako ispunjava pozorišnu prazninu između dečjih i pozorišta za odrasle. Imajući to na umu, 29. februara 2008. Skupština grada proglasila je „Dadov“ ustanovom kulture od značaja za grad Beograd. Tako je grad postao bogatiji za još jedno pozorište, a Omladinska scena posle tačno pedeset godina stekla punu afirmaciju svog rada kojim se stiglo do dve stotine premijerno izvedenih komada.