Jugoslovensko dramsko pozorište

Kralja Milana 50,
tel. 3061-900, faks 3061-991
Biletarnica, tel. 3061-957, 2644-447
www.jdp.rs

Direktor: Tamara Vučković Manojlović

Jugoslovensko dramsko pozorište osnovano je 1947. godine kao reprezentativno pozorište nadnacionalnog karaktera. Mnogi najznačajniji glumci drugih kulturnih centara iz Zagreba, Novog Sada, Sarajeva, Splita, Ljubljane i drugih gradova pozvani su da učestvuju u stvaranju pozorišta. Poznati reditelj Bojan Stupica postavljen je na čelo kuće kao umetnički rukovodilac. Stupica i kritičar Eli Finci, postavili su temelje repertoarske orijentacije JDP-a kao pozorišta visokog literarnog nivoa. To će ostati osnova do današnjeg dana, s tim da je, pored literarnog, element scenskog dobio ravnopravno mesto.

Prve sezone prošle su u znaku prikazivanja svetske i domaće klasike. Reditelji koji su u to vreme stvorili slavu JDP-a, Bojan Stupica, Mata Milošević i Tomislav Tanhofer bili su između rata već pod uticajem evropskog modernizma.

Duh, značaj i prestiž Jugoslovenskog dramskog pozorišta, poznati starijima, ali i na drugačiji način bliski publici koja je svoj ukus u teatru formirala od sredine osamdesetih naovamo, u vreme kada je Jovan Ćirilov u svojih četrnaest upravničkih sezona ustoličio JDP kao reprezentativno pozorište savremenog scenskog izraza u okvirima širim od bivše države, nisu ugasli ni tokom riznih godina.

Klasika na nov način, domaća i strana, savremeni prekretnički komadi, a uvek i na prvom mestu domaći tekstovi su stubovi na kojima, u skladu sa sopstvenom tradicijom, počiva visoka zgrada duha, stila i ukusa zvana Jugoslovensko dramsko pozorište. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu igraju se dela svetskih klasika: Šekspir, Molijer, Klajst, Čehov, Ostrovski, Dostojevski. Na sceni JDP-a veliki uspeh beleže i domaći dramski tekstovi, kako klasičih autora poput Sterije i Nušića tako i savremenih pisaca Biljane Srbljanović, Uglješe Šajtinca, Milene Marković. Tu su svakako i dela savremenih autora iz Britanije, Italije, Nemačke, Rusije… Pozorište je ostalo dosledno svojoj tradiciji da značajne dramske tekstove postavljaju relevantna rediteljska imena (Dejan Mijač, Egon Savin, Paolo Mađeli, Slobodan Unkovski, Dušan Jovanović, Jagoš Marković, Gorčin Stojanović, Aleksandar Popovski) istovremeno ostavaljajući svoja vrata širom otvorena novim snagama, koje će nastaviti da grade na ovim srećnim i vitalnim temeljima. Pozorište je čak i u vreme velikih društvenih previranja bilo otvoreno za značajna dela savremenih pisaca sa celokupnog YU prostora: Dobrica Ćosić - "Otkrića", Jovan Hristić - "Čiste ruke" i "Savanarola i njegovi prijatelji", Velimir Lukić - "Afera nedužne Anabele", Slobodan Šnajder - "Hrvatski Faust", Dušan Kovačević - "Balkanski špijun", Dejan Dukovski - "Bure baruta", Biljana Srbljanović - "Beogradska trilogija"…

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu se vodi briga o ansamblu, tako da su u njemu i sada najbolji glumci različitih generacija. Na samom početku tu su bili Mira Stupica, Marija Crnobori, Rahela Ferari, Milivoje Živanović, zatim su pristigli i Ljuba Tadić, Branko Pleša, Stevo Žigon, pa Vojislav Brajović, Svetlana Bojković, Đurđija Cvetić, Cvijeta Mesić, Milan Gutović, Miloš Žutić, Branislav Lečić, Vladica Milosavljević, Mirjana Karanović, Žarko Laušević, Goran Šušljik, Nebojša Glogovac, Nebojša Ljubišić, Dragan Mićanović…

Dana 17. oktobra 1997. Jugoslovensko dramsko pozorište je doživelo pravu tragediju - u ogromnom požaru izgorela je Velika scena. Upravo Pozorišta je dugo vremena pre toga opominjala javnost i ugledne zvaničnike da zgrada ima dotrajalu električnu instalaciju. Za to vreme, predstave su se igrale na sceni Teatra "Bojan Stupica". Pozorište je ostalo bez velike scene, upravne zgrade, šminkernice, garderobe, kupatila, kluba, adekvatanog prostora za fundus i biblioteku… Obnovljeno Jugoslovensko dramsko pozorište otvoreno je 23. maja 2003, premijerom predstave "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića, u režiji Dejana Mijača.

Jugoslovensko dramsko pozorište ima tri scene: Scena „Ljuba Tadić“ koja prima 586 gledalaca, Teatar „Bojan Stupica“ čija je rekonstrukcija u pripremi i Studio JDP za 112 gledalaca. Studio JDP otvoren je 2004. godine za predstave kamernog i eksperimentalnog karaktera.

Jugoslovensko dramsko pozorište otvoreno je za međuteatarsku saradnju i umrežavanje s kućama slične provenijencije i karaktera. Maja 2005. Jugoslovensko postalo je član Evropske pozorišne konvencije (ETC), a 2006. primljeno je u Uniju teatara Evrope (UTE), mrežu najznačajnijih pozorišnih kuća Evrope. 15. novembra 2014, Jugoslovensko dramsko pozorište i grad Beograd određeni su za jedno od sedišta UTE.

Jugoslovensko dramsko pozorište ima 98 zaposlenih od čega 34 u umetničkom sektoru.