Sportski centri i hale

ARENA BEOGRAD
Novi Beograd, Bul. Arsenija Čarnojevića 58, tel. 2202-222, starkarena.co.rs

Beogradska arena je univerzalna dvorana za sve sportske i kulturne manifestacije, ali i ostala događanja. Velika dvorana ima 48.000 kvadratnih metara raspoređenih u šest nivoa, kapaciteta 20.000 do 25.000 mesta za posetioce, kao i najsavremeniju opremu za sve predviđene sadržaje. Svrstavaju je među najlepše dvorane u Evropi. Danas je ona zaštitni znak Beograda i jedan od novih simbola glavnog grada Srbije, kao i atraktivna turistička ponuda naše prestonice i države. Izgradnju ovog impozantnog zdanja finansirao je grad Beograd.

GRADSKI CENTAR ZA FIZIČKU KULTURU
Deligradska 27, tel. 2658-747, www.staridif.rs

Skupština grada Beograda osnovala je Gradski centar za fizičku kulturu 1968. godine kao sportsku ustanovu „u cilju zadovoljavanja potreba građana i organizacija za sportskim aktivnostima i sportskim obrazovanjem”. Zgrada centra je 2007. godine Odlukom Vlade RS proglašena za spomenik kulture. Gradnja ovog zdanja, čiji je inicijator bilo Sokolsko društvo „Matica”, počela je 1929. godine na placu koji je poklonio grad Beograd. Gradnja je završena 1936. godine. Nekada je ovde bila i Škola za telesno vaspitanje i Državni institut za fiskulturu. Danas se u Starom DIF-u  realizuje više od 30 programa i danas je to, kako sami kažu, hram sporta i zdravlja i prijatelj svake porodice.

SPORTSKI CENTAR "TAŠMAJDAN"
Ilije Garašanina 26-28, tel. 6556-501, www.tasmajdan.rs

SRC „Tašmajdan” je moderan centar sa impresivnom infrastrukturom, deo Beograda bez koga se ne može. U istoriju sporta upisao se kao sportski centar u kojem je održano Prvo svetsko prvenstvo u plivanju, umetničkom plivanju i skokovima u vodu, Prvo svetsko prvenstvo u vaterpolu, kao i Prvo svetsko prvenstvo u rukometu za žene. U svom sastavu danas ima Stadion, Otvoreni bazen, Zatvoreni bazen, Dvoranu „Pionir” i Ledenu dvoranu.

SPORTSKO-REKREATIVNI CENTAR "PIONIRSKI GRAD"
Kneza Višeslava 27, tel. 7542-094, www.pionirskigrad.org.rs

Nalazi se na najatraktivnijoj padini u ambijentalnoj celini Košutnjaka, na 40 hektara šume i zelenila, koji predstavljaju ekološka pluća Beograda. Izgradnja je započeta 1947. godine, a današnji izgled datira iz 1976. U okviru kompleksa, na površini od 7.500 kvadratnih metar, pod jednim krovom centralnog objekta, smešteni su restoran i sala, amfiteatar, kabineti, učionice, diskoteka, trim kabinet, likovni ateljei i drugi sadržaji za sportsko-rekreativne i kulturno-zabavne programe. Centar ima sportske terene za košarku, mali fudbal, rukomet, tenis i altetske staze za trčanje. Postoje i pokriveni tereni za mali fudbal i tereni za skvoš (prvi i jedini u Beogradu). Korišćenje ovih savremenih i izuzetno opremljenih sportskih terena za decu osnovno-školskog uzrasta u prepodnevnim satima je besplatno. Član je Međunarodne organizacije omladinskih hostela (IYHF).

SPORTSKI CENTAR "VOŽDOVAC"
Crnotravska 4, tel. 2667-780, scvozdovac.rs

Centar poseduje univerzalnu sportsku halu za rukometna, odbojkaška i stono-teniska takmičenja, kao i takmičenja u kuglanju i borilačkim sportovima. Hala ima 2300 mesta za gledaoce. Centar ima i salu za treninge, 6 teniskih terena, teretanu, kuglanu i trim kabinet. Raspolaže svlačionicama, klubom i restoranom.

SPORTSKI CENTAR "BANJICA"
Crnotravska 4, tel. 2667-999, faks 2661-837

Centar sadrži zatvoreni olimpijski bazen (2000 mesta za sedenje i 1000 za stajanje), 2 otvorena olimpijska bazena, 6 teniskih terena. Od pratećih sadržaja u Centru postoje medicinski centar, sauna, hidromasaža, trim sala, teretana. Centar je predviđen za održavanje sportskih takmičenja na vodi i to vaterpolo, plivanje, sinhrono plivanje, kao i za takmičenja u tenisu.

JP SPORTSKI CENTAR "NOVI BEOGRAD"
Autoput 2, Novi Beograd, tel. 2672-939, www.scnovibeograd.rs

U sastavu Centra su:
SRC "11. APRIL", Autoput 2, Novi Beograd, tel. 2671-547, faks 3017-080, www.scnovibeograd.rs/11april
Namenjen je za takmičenja u plivanju, vaterpolu, kuglanju, stonom tenisu, košarci, odbojci i tenisu. Ima univerzalnu sportsku dvoranu sa 300 mesta za sedenje, 3 otvorena i 2 zatvorena bazena i 2 otvorena teniska terena. Od pratećih sadržaja ima svlačionice, restoran, klub i pres centar.

HALA SPORTOVA „RANKO ŽERAVICA”, Pariske komune 20, Novi Beograd, tel. 2601-658, www.halasportova.rs
Pored univerzalne dvorane sa 5.000 mesta za sedenje, ima i fudbalski teren, 2 terena za košarku i 2 terena za mali fudbal. Od pratećih sadržaja poseduje teretanu, fitnes klub i dve sale za borilačke sportove, svlačionice, restoran, klub.

PRIVREDNO DRUŠTVO SPORTSKI CENTAR "PINKI - ZEMUN"
Gradski park 2, Zemun, tel. 3163-966

Namenjen je za sve vrste malih sportova, košarku, odbojku, rukomet, borilačke sportove, stoni tenis, ritmičku gimnastiku i dr. Kompleks raspolaže sa dva otvorena košarkaška terena za rekreaciju, streljanom za vazdušno oružje, fitnes centrom, baletskim studijom i bazenom.

Hala ima 1980 mesta za pojedinačno sedenje i 600 mesta za grupno sedenje i 6 teleskop tribina koje se koriste za turnire u borilačkim sportovima.

PRIVREDNO DRUŠTVO "25. MAJ - MILAN GALE MUŠKATIROVIĆ"
Tadeuša Košćuška 63, tel. 2182-242, www.25maj.rs

Poseduje 2 otvorena bazena (rekreativni i vaterpolo), 2 zatvorena bazena (olimpijski bazen sa tribinama za 600 gledalaca i mali bazen za obuku neplivača i terapeutske namene). Dopunski sadržaji za kupače su: mini golf, stoni tenis, odbojka u pesku, otvorena kuglana. Ima i 2 zatvorene sportske sale za košarku i mali fudbal, 8 teniskih terena i 2 betonska terena. Ima sve potrebne prateće prostorije (svlačionice, restoran, klub, pres centar).

Fiziosaunski blok opremljen je za fizikalnu terapiju, saunu, ručnu masažu, hidromasažu i solarijum. Centar organizuje i razgledanje Beograda sa reka brodom i boravak na planini u svojim objektima na Divčibarama.

PRIVREDNO DRUŠTVO „MIRKO SANDIĆ”
Sjenička 1, tel. 2452-342, scmirkosandic.rs

Objekat u Sjeničkoj 1 ima sledeće sadržaje: veliku salu, ofo salu, salu za borilačke sportove, dve muške i jednu žensku teretanu, zatvoren bazen sa saunom i otvorenim sunčalištem, mali bazen i dve sale za ples. Pored objekta je poseban kompleks teniskih terena pokriven balonom u zimskom periodu. Objekat u Južnom bulevaru 69 ima u samoj zgradi samo svlačionice, a oko objekta teniske terene, rukometne i košarkaške terene, kao i posebnu zgradu sa svim potrebnim sadržajima i balonom za mali fudbal.

JP SC „OLIMP-ZVEZDARA”
Vjekoslava Kovača 11, tel. 2412-353, www.scolimp.rs

Centar ima sportsku dvoranu i trim salu, kao i niz otvorenih sportskih terena: atletski poligon sa 4 atletske staze, mini golf, teren za mali fudbal i rukomet, košarkaški teren i odbojkaški teren. Kompleks otvorenih bazena sastoji se od 4 bazena za plivače, neplivače i decu i bazena za skokove u vodu. Kompleks teniskih terena sastoji se od 7 zemljanih i 2 betonska terena. Letnja pozornica sa amfiteatralnim gledalištem prima 1000 gledalaca. Veliki deo SC "Zvezdara", poznatog i pod nazivom "Olimp", čine slobodne zelene površine sa uređenim stazama, travnjacima, zasadima i raznovrsnim rastinjem.

USTANOVA VOŽDOVAČKI CENTAR "ŠUMICE"
Ustanička 125, tel. 2440-059, uvcsumice.rs

Delatnost Centra su sport, obrazovanje i kultura. Površina objekta od 5817 m2 obuhvata poslovni, funkcionalni, prateći i tehnički prostor. Velika sportska dvorana na tribinama ima 1000 mesta za sedenje i 250 mesta za stajanje. Centar ima i salu sa pozornicom sa 350 mesta, pres salu, salu za stoni tenis... Namenjen je za rukomet, košarku, odbojku, stoni tenis, mali fudbal i borilačke sportove. U univerzalnim salama organizuju se škole i kursevi za stoni tenis, karate, aerobik, aikido, mačevanje i umetnički ples.

SPORTSKO-REKREATIVNI CENTAR "KOŠUTNJAK"
Kneza Višeslava 72, tel. 3545-585

Prostire se na oko 40 hektara i ima 5 otvorenih i jedan zatvoreni bazen, kao i 13 terena za male sportove, halu, 4 sale, teretanu, 2 fudbalska terena, igralište za mini golf i 3 teniska terena. Raspolaže i trim stazom i uređenim smučarskim površinama.

SPORTSKO-REKREATIVNI CENTAR "KOLUBARA", LAZAREVAC
Hilandarska 1, Lazarevac, tel. 8120-979

Centar se sastoji od velike hale za male sportove sa 1700 mesta za sedenje, trim kabineta, lekarske sobe i ostalih pratećih sadržaja. U istom objektu nalazi se plivački bazen, gimnastička sala, sala za borilačke veštine i ples i za stoni tenis. Ima i 3 otvorena asfaltna terena za male sportove, 2 otvorena teniska terena, atletski stadion i otvoreni olimpijski bazen i malog dečijeg bazena, sa tribinama, pratećim sadržajima i restoranom.

SC "LJUBOMIR IVANOVIĆ - GEDŽA", MLADENOVAC
Mladenovac, Vuka Karadžića 35, tel. 8236-101

Zatvoreni objekat namenjen je za sve vrste malih sportova, kuglanje i streljaštvo vazdušnim oružjem. Od pratećih sadržaja raspolaže svlačionicama, klubom i restoranom. Broj mesta za pojedinačno sedenje je 1616, grupno sedenje 1200 + 410 i za stajanje na parketu 1500 mesta.

JP SPORTSKO-KULTURNI CENTAR "OBRENOVAC"
Kralja Aleksandra I 63, Obrenovac, tel. 8721-550
www.obrenovac-info.co.rs

Sportska hala ima 3500 mesta i namenjena je za rukomet, odbojku, košarku, karate, tenis, boks i džudo. Ima i 2 olimpijska bazena (otvoreni i zatvoreni) i dečiji, sa 500 mesta za gledaoce.