Beogradski maraton

 

Beogradski maraton je najveća i najmasovnija sportska manifestacija u Srbiji. Počeo je kao ideja grupe entuzijasta da se obnovi trka koja se još davne 1910. trčala od Obrenovca do Beograda. Prvi maraton je održan 8. maja 1988. godine, a dužina staze je iznosila 23 km, sa nekoliko prolaznih ciljeva. Staza Drugog maratona iznosila je 46,7 km, sa startom i ciljem ispred Doma Narodne skupštine.

Smatrajući da je maraton jedno od prepoznatljivosti velikih svetskih metropola, Jugoslovensko sportsko društvo "Partizan", preuzima organizaciju maratona uz svesrdno razumevanje Grada Beograda i pomoć svih službi, komunalnih preduzeća i izvršnih organa. Skupština grada Beograda septembra 2003. donosi odluku kojom se Beogradski maraton proglašava događajem od posebnog značaja za Grad Beograd.

Beogradski maraton prilagođen je svim uzrastima:
Dečiji maraton, trka namenjena najmlađima
Trka zadovoljstva, događaj sa najvećim brojem učesnika
Polumaraton, urađen je po svim svetskim standardima, a namenjen je ozbiljnijoj trkačkoj populaciji
Maraton, glavna trka manifestacije, namenjen najspremnijim trkačima.

Sva dešavanja na ulicama grada prate svi domaći i veliki deo stranih medija. Reportaže sa manifestacije prenose Eurosport, Sky Sport, ISPN, a prisutnost velikih medijskih kuća i publicitet koji manifestacija dobija pruža mogućnost da ceo svet na ovaj način učestvuje u maratonu i pozdravi pobednike i prijatelje manifestacije.

Organizacija manifestacije sprovodi se u skladu sa najvišim svetskim standardima, a tim koji organizuje maraton dobio je brojna svetska i domaća priznanja za svoj rad. Beograd je dokazao svetu da je sposoban i spreman da uđe u veliku porodicu zemalja koje imaju potencijal i resurse da na najvišem nivou realizuju najkompleksniju trkačku manifestaciju i da stane rame uz rame sa najvećim svetskim maratonima: Njujork, London, Pariz, Roterdam…

www.bgdmarathon.org