Avala

 

Planina Avala, visoka svega 511 m, udaljena je od centra Beograda 18 km. Obrasla je listopadnom i četinarskom šumom. Prirodni kompleks Avale zaštićen je od 1859. U srednjem veku na vrhu Avale nalazio se grad Žrnov, koji je i kontrolisao prilaz Beogradu. Turci su ga osvojili u 15. veku i preuredili ga za svoje potrebe.

Na vrhu planine podignut je 1938. mauzolej, Spomenik Neznanom junaku, delo Ivana Meštrovića posvećeno srpskim junacima iz Prvog svetskog rata. U neposrednoj blizini je i Spomenik sovjetskim ratnim veteranima koji su tu doživeli avionski udes 19. oktobra 1964. Na putu prema Beogradu, u selu Jajinci, nalazi se Spomen-park na mestu gde su Nemci, tokom Drugog svetskog rata, streljali oko 80.000 ljudi.

Avalom je dominirao TV toranj, visok 195 metara, podignut 1965. godine, koji je porušen 1999. tokom NATO bombardovanja. Na vrhu Avale nalaze se ugostiteljski objekti: Hotel "Avala", planinarska kuća "Mitrovićev dom" i Studentsko odmaralište "Čarapićev brest". U podnožju Avale su: Motel "1000 ruža", Pansion "Beograd", restorani "Lipovica", "Lovački sastanak" i drugi.