Muzej afričke umetnosti

Zbirka Vede i dr Zdravka Pečara
Andre Nikolića 14
tel. 2651-654, faks 2651-269
www.museumofafricanart.org

Direktor: Dr Marija Aleksić

Muzej afričke umetnosti osnovan je 1977. i predstavlja prvi i jedini muzej u zemlji posvećen isključivo kulturi i umetnosti afričkog kontinenta. Nastao je zahvaljujući izuzetno vrednoj kolekciji koju su, tokom svog dugogodišnjeg boravka u Africi, prikupili donatori Veda i dr Zdravko Pečar. Muzejski fond je vremenom obogaćivan otkupima i poklonima, ne samo pojedinačnih predmeta, već i čitavih zbirki, tako da je sada sačinjen iz 1700 autentičnih umetničkih predmeta iz zemalja Zapadne Afrike: Malija, Senegala, Gvineje, Burkine Faso, Benina, Gane, Obale Slonovače, Nigerije, Togoa, Kameruna i Konga.

Muzej je zamišljen kao dinamična naučna i obrazovna institucija koja kroz razne oblike muzeološkog i edukativnog rada upoznaje javnost sa delima afričke umetnosti, običajima, tradicijom i istorijom afričkog kontitenta. Na površini od 800 m2 u Muzeju su izloženi reprezentativni predmeti koji pripadaju umetničkim tradicijama naroda: Bambara, Dogon, Kisi, Baga, Marka, Malinka, Bobo, Dan, Gere, Guro, Senufo, Ašanti, Eve, Baule, Fon, Joruba, Bamileke. Pored brojnih maski i skulptura u drvetu koji se smatraju klasičnim izrazom umetnosti zapadne Afrike u postavci se nalaze i drugi kultni, magijski, ukrasni i upotrebni predmeti rađeni u drvetu i bronzi, zatim tkanine, keramika, figure u mekom kamenu (steatitu), kao i posebno atraktivni muzički instrumenti.

Osim stalne postavke Muzej priređuje tematske izložbe, koncerte, predavanja i tribine o afričkoj umetnosti, prezentacije knjiga, filmove i video projekcije, performanse, raznovrsne kurseve i umetničke radionice. Po kvalitetu i umetničkoj vrednosti svojih kolekcija, Muzej afričke umetnosti ubraja se među najznačajnije institucije te vrste u Evropi.

Radno vreme: od 10 do 18 časova svakog dana