četvrtak, 14. januar 2016.

Vesić: Hitno ukloniti fekalno jezero površine dva hektara iz centra grada

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas veštačko fekalno jezero u Kumodražu, površine dva hektara, i najavio njegovo uklanjanje do početka leta.

On je istakao da je skandalozno da u centru grada u 21. veku postoji fekalno jezero koje je nastalo bespravnim nasipanjem šuta, što je preprečilo Kumodraški potok u njegovom redovnom oticanju.

– Ovo je izvor zaraze, posebno u letnjim mesecima, leglo komaraca, i stanovnicima ovog naselja, zbog neprijatnog mirisa otežava život. Takođe, fekalno jezero je zagadilo dva izvora vode koja se nalaze u neposrednoj blizini. Zato se i na ovom primeru vidi koliko je bila neophodna odluka da se uvede kanalizacija u svim delovima Beograda do 2025. godine, jer ovo više nije ni 19, već 15. vek – istakao je Vesić i podsetio da su se građani žalili više godina, a da nijednoj od prethodnih vlasti nije stalo da ovaj problem rešava.

Ovo je, prema njegovim rečima, primer kakav je nemar vladao u gradu tokom vladavine prethodne gradske vlasti, jer nijedna inspekcija nije pokušala da zaustavi nastajanje fekalnog jezera usred Beograda.

– Mi ćemo krenuti u rešavanje ovog problema tako što ćemo prvo probiti nasip, kako bi jezero postepeno moglo da otiče, a onda ćemo da strateški rešavamo problem sa kanalizacijom u ovom delu grada. Trenutno se radi na izgradnji Kumodraškog kolektora, posle čega ćemo moći da u selima Kumodraž, Utrine, Jajince počnemo sa uvođenjem kanalizacije, jer su trenutno svi priključeni na septičke jame, što je veliki problem – najavio je gradski menadžer i zaključio da radovi na uklanjanju šuta kreću čim budu povoljni vremenski uslovi.

Direktor „Beogradskog vodovoda i kanalizacije” (BVK) Svetozar Veselinović  ponovio je da se prvo moraju ukloniti posledice, a posle će se raditi na uzroku. On je istakao da će se isušivanje jezera raditi u saradnji sa „Beogradvodama” dok će BVK raditi na kanalisanju kanalizacije iz Kumodraža, kako bi se sprečio dalji dotok fekalnog otpada u Kumodraški potok.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić istakao je da bivša gradska vlast na čelu sa Demokratskom strankom nije imala sluha na sve apele te opštine i njenih stanovnika da se reši problem sa fekalnim jezerom. On je precizirao da je brana nastala nasipanjem šuta koji je dovožen iz naselja „Stepa Stepanović”, na šta je Grad Beograd sa prethodnim rukovodstvom ostao nem.

On je izrazio uvrenje da će sada ovaj problem biti brzo rešen, ali i najavio početak radova na izgradnji Iluzovačkog kolektora u Jajincima, koji će usmeriti sve fekalne vode u tom naselju, ali i selu Rakovica i jednom delu istoimene opštine.

Događaju je prisustvovao i direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda  Branislav Popović.