Beovoz

JP "Železnice Srbije" - "Beovoz"

Nemanjina 6
Centrala 3614-811, 3616-722
Sektor za prevoz putnika: 3616-962
www.zeleznicesrbije.com

Info-servis "Beovoza" (00-24): 3370-031, 3370-032, 3370-035, 3370-048

VEĆE STANICE "BEOVOZA" U BEOGRADU:
- Beograd Centar (Prokop), Prokopačka bb
- Vukov spomenik, Ruzveltova bb
- Novi Beograd, Proleterske solidarnosti bb
- Zemun, Cvijićeva 1
- Karađorđev park, Bulevar Franše D’Eperea bb
- Pančevački most, Đure Đakovića bb
- Tošin bunar, Tošin bunar bb
- Rakovica, Patrijarha Dimitrija bb
- Resnik, Aleksandra Vojinovića 78

Prve tri elektromotorne garniture u sistemu Gradske železnice "Beovoz" počele su da saobraćaju 1992. Sistem je obuhvatao tri kraka na području Grada Beograda i to: do Batajnice, glavne stanice u Pančevu i Resnika. Središte ovog sistema bilo je u stanici "Beograd centar", gde se i danas nalazi operativni odsek "Beovoza". Otvaranjem stajališta "Vukov spomenik" 1995. u potpunosti je ostvarena ideja da se putnici iz prigradskih naselja Beograda prevezu efikasnije u centar grada. Prednost železnice u gradskom prevozu ogleda se i u mogućnosti masovnog prevoženja, manje potrošnje goriva, veće brzine kretanja i ekološkoj zaštiti okruženja.

LINIJE
Linija 1: Pančevo Vojlovica - Nova Pazova
Linija 2: Ripanj - Stara Pazova
Linija 3: Pančevo Vojlovica - Mladenovac
Linija 4: Pančevo Vojlovica - Valjevo
Linija 5: Pančevački most - Mala Krsna

Prosečan interval vozova je 45-90 minuta, a u periodu najgušćeg saobraćaja (dolazak i odlazak sa posla) intervali su 30 minuta.

U tarifnom pogledu, gradska železnica uključuje službena mesta u okviru krajnjih stanica:
- prva zona: Batajnica, Ovča i Resnik
- druga zona: Stara Pazova, Pančevo Vojlovica i Ripanj

Putnik je u obavezi da sa poništenom voznom kartom gradske železnice za jednu neprekidnu vožnju uđe u voz. U slučaju da na blagajni nije kupio voznu kartu, putnik ima obavezu da se javi železničkom osoblju radi kupovine vozne karte.

Pretplatne (mesečne) karte gradske železnice daju pravo putnicima na neograničen broj putovanja u vozovima gradske železnice u okviru jednog kalendarskog meseca. Pravo na pretplatne karte imaju sva fizička lica, kojima se uz zahtev na blagajni stajališta "Vukov spomenik" izdaje Opšta pretplatna karta K-19, na osnovu koje se izdaje mesečna vozna karta po redovnoj ceni. Na pretplatne karte po povlašćenoj ceni imaju pravo đaci i studenti uz Opštu pretplatnu kartu K-18, kao i penzionisana lica uz legitimaciju JU-S. Pretplatne karte se izdaju u vidu markica K-100mI i K-100mII, odnosno K-100mpI i K-100mpII.