Zoološki vrt

 

Smešten u samom centru grada, Zoološki vrt Beograda, ili Vrt dobre nade, nalazi se na jednoj od najatraktivnijih gradskih lokacija - Kalemegdanskom parku. Osnovan je 1936. i jedna je od najstarijih kuća životinjskog carstva u Evropi.

Prostire se na površini od 6 hektara, poseduje 2000 životinja sa oko 200 životinjskih vrsta, a pored divljih obiluje i domaćim životinjama. Njegovom danas lepom izgledu doprinose i brojni izgrađeni objekti, infrastruktura, nove česme i fontane, Galerija skulptura u drvetu, rad vajara Vuka Bojovića, vrtić za prinove - Bebi zoo-vrt... Za 60. rođendan dobio je spomenik za svoga nekada najzanimljivijeg i najomiljenijeg stanovnika, majmuna Samija, prvog šimpanze koji je došao u Zoo-vrt.

Gotovo da ne prođe ni jedna nedelja u vrtu koju ne zabeleže mediji - od rođenja nekog mladučenta, preko različitih prigodnih promocija... Tako je ovaj vrt postao skoro svakodnevno prisutan u životu Beograda, oplemenjujući ga dahom svoje blagorodne atmosfere, ne bez razloga nazvan Vrtom dobre nade.

Radno vreme za posetioce:
08.00-17.00 (u zimskom periodu)
08.00-20.30 (u letnjem periodu)

ZOOLOŠKI VRT
Mali Kalemegdan 8, tel. 2624-526
www.beozoovrt.rs