Znameniti spomenici 1

 

POBEDNIK
Autor: IVAN MEŠTROVIĆ

Bronza - kamen, ukupna visina oko 14 m. Podignut 1928.

Godine 1912. Meštrović je projektovao monumentalnu fontanu koja je trebalo da se postavi na Terazijama, sa temom oslobođenje Srbije od Turaka. U centru bazena sa vodom zamislio je petostepeni stub, simbol petovekovnog ropstva pod Turcima, na čijem bi vrhu stajao "Pobednik". Posle završetka Prvog svetskog rata odustalo se od izvođenja ovog projekta, pa je 1928. "Pobednik" postavljen na Kalemegdanu, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Često se koristi kao simbol Beograda.

SPOMENIK NEZNANOM JUNAKU
NA AVALI

Autor: IVAN MEŠTROVIĆ

Podignut 1938.

U godinama posle Prvog svetskog rata spomenici neznanim junacima podignuti su u svim savezničkim zemljama, pa se i Jugoslavija pridružila ovoj opštoj akciji. Spomenik je građen četiri godine (1934-1938) i u njemu su sahranjeni ostaci nepoznatog junaka. Spomenik ima oblik sarkofaga na postamentu od šest stepenova. Bočno su postavljene karijatide, koje simbolizuju počasnu stražu.

SPOMENIK BRANIOCIMA BEOGRADA IZ 1915.
Autor: KOLJA MILUNOVIĆ

Nalazi se na obali Dunava, kod Sportskog centra. Bronza i kamen, visina 350 cm. Podignut 1988.

Na spomeniku su upisane reči iz naredbe majora Gavrilovića: "Tačno u tri časa neprijatelj se ima razbiti vašim silnim jurišem, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, mora biti svetao. Vojnici, junaci, Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz svog brojnog stanja. Naš puk je žrtvovan za Kralja i Otadžbinu. Vi nemate više da se brinete za vaše živote koji više ne postoje. Zato napred u slavu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!"

SPOMENIK OSLOBODIOCIMA BEOGRADA 1806.

Nalazi se u Karađorđevom parku. Zidan u kamenu sa oblogom od veštačkog kamena, ukupna visina 547 cm.

Podigao ga 1848. knez Aleksandar Karađorđević u spomen oslobodiocima Beograda u Prvom srpskom ustanku. Obnovio ga 1889. kralj Aleksandar Obrenović. To je najstariji javni spomenik u Beogradu.

SPOMENIK TREĆEPOZIVCIMA
Autor: STAMENKO ĐURĐEVIĆ

Nalazi se u Karađorđevom parku. Kamen 250 cm, ukupna visina 470 cm.

Spomenik je posvećen vojnicima-trećepozivcima palim u Prvom svetskom ratu.

 

 

 

IGRALI SE KONJI VRANI
dve kompozicije

Autor: TOMA ROSANDIĆ

Pred ulazom u Dom Narodne skupštine Srbije, u Bulevaru kralja Aleksandra.

Bronza, postavljen 1939.