петак, 25. октобар 2019.

Анкета о будућности Старог савског моста на сајту града

Главни урбаниста града Београда Марко Стојчић позвао је грађане да учествују у анкети која се налази на званичном сајту Града Београда и на БГ порталу, и искажу своје мишљење о будућности Старог савског моста.

На месту Старог савског моста, 2020. године започеће изградња новог моста, који ће, заједно са планираним тунелом између Савске и Дунавске падине, допринети значајном растерећењу једног од најоптерећенијих саобраћајних праваца у граду: Бранков мост – Бранкова – Дечанска – Булевар деспота Стефана.

Грађани у анкети, доступној на адреси https://www.bgportal.rs/#/aktuelnosti/238, могу гласати за једну од две понуђене варијанте: 

– Варијанта 1 подразумева две интервенције. Једна је изградња новог моста за пешачко-бициклистички саобраћај, са приступним стазама, у наставку Улице омладинских бригада до Аде Циганлије, чији ће изглед бити дефинисан пројектом, а друга интервенција је демонтажа Старог савског моста и поновна монтажа лучне челичне конструкције главног распона у парку Ушће, на позицији између ТЦ „Ушће” и Музеја савремене уметности. Мост ће овом интервенцијом представљати скулптуру на висини од 4,5 метара. Простор испод моста може да садржи културне, комерцијалне и сличне садржаје. Инвестициона вредност радова је око 1,7 милијарди динара или око 15 милиона евра. 

– Варијанта 2 је пресељење и доградња моста између Новог Београда и Аде Циганлије за пешачко-бициклистички саобраћај. Она подразумева демонтажу моста и поновну монтажу, израду нових бетонских стубова и недостајуће челичне конструкције и изградњу прилазних стаза у наставку Улице омладинских бригада до Аде Циганлије. Инвестициона вредност радова је око 1.6 милијарди динара или око 14 милиона евра.

Анкета траје до 15. децембра 2019. године.