субота, 26. октобар 2019.

На депонији Винча нема отвореног пожара нити опасности по људску и животну средину

На депонији Винча нема отвореног пожара, па самим тим ни опасности по људску, животну средину и квалитет живота наших суграђана, утврдиле су стручне екипе ЈКП „Градска чистоћа”, Секретаријата за инспекцијске послове, као и Сектора за ванредне ситуације које су од јуче на терену, саопштено је из Секретаријата за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима.

Према речима Дарка Главаша, градског секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима, екипе су током јучерашњег дана изашле на терен и врше активности како би се утврдило одакле долази дим и тренутно се врши санација тог дела депоније. 

– Ово су ситуације које се често дешавају, што и јесте један од разлога због којих је Град Београд препознао овај вишедеценијски проблем и приступио затварању депоније у Винчи, као и јавно-приватном партнерству. На тај начин решиће се вишедеценијски проблем грађана, направиће се постројење за прераду чврстог отпада, из чега ће се добијати топлотна и електрична енергија – рекао је Главаш, истакавши да је познато да ситуацију додатно погоршавају и самостални рециклери, као и становици неформалних насеља, који годинама на овој локацији пале гуме и довозе свој отпад који тамо уништавају.  

Главаш је истакао да су екипе Завода за јавно здравље, градских секретаријата и предузећа и даље на терену, прате ситуацију на депонији и реаговаће уколико буде било потребно.