петак, 15. новембар 2019.

Високе архитектонске вредности актуелних пројеката у Београду

Главни урбаниста Марко Стојчић одржао је вечерас стручну презентацију у оквиру Четвртог балканског архитектонског бијенала (БАБ) под називом  „Актуелни пројекти у Београду”. Марко Стојчић је том приликом прецизирао да се бијенале одржава на сваке две године у Београду, а овогодишња посебност јесте што су домаћини црногорске архитекте. 

– Ово је прилика да се упореди шта је то што раде наше колеге из земаља пре свега бивше Југославије, али и оних у окружењу. Београд је данас велико градилиште, много веће него градови околних држава, па чак и појединих европских земаља, имајући посебно на уму да се у Београду гради скоро два милиона квадрата сваке године што је за многе недостижно. Управо та количина квадрата јесте прилика да се развије архитектонска струка, која је раније била мало поклекла – истакао је Стојчић у изјави за Беоинфо. 

Истовремено, додао је он, то је шанса и за младе стручњаке да учествују у јавним пројектима, било да је реч о јавним објектима или јавним градским просторима. Кад је реч о потоњем, Стојчић је акцентовао један од пројеката, можда најважнији у наредној години – линијски парк у дужини од четири и по километара, на којем ће радити више десетина младих архитеката. 

– То ће бити прилика за младе да у свом граду ураде нешто и стекну важно искуство, што ће умногоме допринети томе да имамо архитектонску струку од европског значаја. Сваки пројекат који се тренутно ради у Београду је високих архитектонских вредности. Очекујемо да ће савремена архитектонска достигнућа, којима тежимо, бити примећена и да ће бити за показивање и приказивање и на другим бијеналима широм света – навео је Стојчић.  

Тема овогодишњег бијенала, које се одржава се од 14. до 21. новембра у здању некадашњег биоскопа „Балкан”, јесте „Декодирање Балкана”. БАБ је међународни стручни скуп у којем учествују главни урбанисти градова свих суседних земаља, а обухвата стручну изложбу, на којој ће се представити 220 оригиналних архитектонских пројеката и намештаја уникатног дизајна, као и научну конференцију и пратеће догађаје.