недеља, 17. новембар 2019.

Пет векова од оснивања Хаване

Председника Скупштине Београда Николу Никодијевића и члана Градског већа Фадиља Еминовића примио је јуче градоначелник Хаване Реиналдо Гарсија Сапата. Делегација Града Беогада борави на Куби поводом обележавања 500 година од оснивања главног града ове државе.

Овај велики јубилеј за народ Кубе и становнике главног града привукао је значајан број највиших гостију из целог света. Тим поводом на Куби борави и бивши председник Републике Француске Франсоа Оланд као и краљ Шпаније Филипе VI. Свечаности присуствују бројне делегације, градоначелници из читавог света, као и челни људи великих америчких градова.

Делегација Града Београда изетно је топло примљена, а дужи разговор са домаћином Гарсијм Сапатом, председником Покрајинске скупштине Хаване, трајао је дуже него што је то протоколом предвиђено и израз је наглашене добродошлице и пријатељског односа према гостима из Београда.

Хавана бележи значајан привредни и културни раст, и та чињеница привлачи инвеститоре и са Истока и са Запада. Поред Кине и Русије, највеће инвестиције у привреду Кубе долазе из земаља Европске уније.

– Писменост становиштва је веома висока у односу на све земље Централне и Јужне Америке, школе су бесплатне, као и сви видови здравствене заштите. Још увек ниски трошкови радне снаге привлаче стране инвеситоре и Куба бележи раст на том пољу – истакао је Никодијевић и додао да је ово била прилика да се Београд представи као партнер будуће сарадње, јер бројне су области у којима може да се подстакне размена.

Никодијевић је нагласио да је привредни и финансијски центар земље управо Хавана и да тај велики град, поред туризма, здравства и културе, има развијен и јак металски сектор, што свакако видимо као област потенцијалне сарадње.

– С обзиром на то да са Кубом имамо известан дефицит у спољнотрговинској размени, постоји и добра воља домаћина и велики пословни простор да се привредна сарадња увећа и избалансира – поручио је председник Скупштине Града Београда.

Иако је на Куби пристутан велики број дипломата и званица из читавог света, делегацији Града Београда указана је част и биће примљена код преседника Републике Кубе Мигуела Диаза Канела.