уторак, 26. новембар 2019.

Весић: Београд подиже споменик Диани Будисављевић

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је гостујући на телевизији „Хепи” да ће се на предстојећој седници Скупштине града наћи одлука о подизању споменика Диани Будисављевић, која је спасила неколико хиљада српске деце из логора у Јасеновцу.

– Споменик ће се налазити на реконструисаном Савском кеју, на потезу од Бетон хале према Капетанији. У том делу је склоњена пруга, а биће направљене пешачаке и бициклистичка стаза, као и дечја игралишта. Диана Будисављевић је спасила неколико хиљада српске деце из логора у Јасеновцу, цео Други светски рат је спасавала српску децу. Ова жена је заслужила да добије споменик. Она је била Aустријанка, удата за Србина, и захваљујући њој многи су преживели тај рат – истакао је Весић.

Како је навео, споменик се подиже на обали Саве, јер то има симболику.

– Ту ће доћи сваки странац, јер ту стају крузери, а на обалу Саве су, нажалост, долазила тела убијених Срба из Независне државе Хрватске – појаснио је Весић.

Према његовим речима, на Савском тргу ће следеће године бити споменик Стефану Немањи, на предлог Александра Вучића. Тако ће и Вудро Вилсон, додао је Весић, у истоименом булевару добити споменик.

– Он је задужио ову земљу и треба да има споменик, као што је добио и булевар. Подићи ћемо споменик и Васку Попи на Ташмајдану и на то сам посебно поносан. Тако ће и Зоран Ђинђић добити споменик на предлог Александра Вучића, а без претварања Студентског трга у пешачку зону нема споменика Ђинђићу. Споменик је већ завршен, а радили су га Мрђан Бајић и Биљана Србљановић – казао је Весић и додао да ће споменик бити подигнут и деспоту Стефану Лазаревићу.

Мислим да споменике не треба да дижемо само владарима, желимо да и људи који су део нашег друштва такође добију своје улице, рекао је Весић и навео да је време да улице добију и Мирослав Радојчић, Богдан Тирнанић, Предраг Милојевић.

– Улицу треба да добије и Новак Новак, Радивоје Лола Ђукић, то  је наш дуг према њима. Имамо предлог да и Тијанић добије улицу. Мислим да треба да омогућимо да се људи сећају свих оних личности које су на било који начин обележиле ово време. Треба да покажемо да смо као друштво захвални људима који су нешто учинили за ово друштво, да превазиђемо поделе и свађе. И Беким Фехмију треба да добије улицу јер је био београдски глумац. Постоји толико глумаца који би требало да добију улицу – подвукао је Весић. 

Заменик градоначелника Горан Весић најавио је да ће буџет за наредну годину износити 1,205 милијарди евра, док је у време претходне власти био 565 милиона евра. Он је нагласио и да је предвиђено да дуг Београда на крају следеће године износи 353 милиона евра, најављујући и да ће град узети два нова кредита – 35 милиона евра за изградњу канализације на левој обали Дунава и 31 милион за куповину нових аутобуса, дакле укупно 66 милиона евра, уз враћање 28 милиона евра. 

– У време претходне власти, на буџет од 565 милиона евра, дуг је био 1,2 милијарде евра. Замислите кућу која има дуг два пута већи од плате. Ви сте банкротирали. Такође, просечна плата на крају године у Београду ће бити скоро шестсто евра, а била је 465 евра 2013. године. Прошлог месеца у главном граду било је 7,7 одсто незапослених, док је 2013. било чак 25 одсто. Све су то докази успеха наше политике и нико то не може да нам одузме – истакао је Весић. 

Заменик градоначелника нагласио је да је Београд добио домаћинство Светског дворанског првенства у атлетици 2022. године и да ће се такмичење одржати у Београдској арени. 

Он је подсетио да је Европско дворанско првенство такође одржано у Арени 2017. године, када се српска престоница показала као добар домаћин. Није лако, како је истакао, добити организацију тако значајног такмичења у конкуренцији других светских градова и додао да српска престоница има две године да припреми то такмичење на највишем нивоу. 

– Првенство у атлетици, „краљици спортова”, најекспониранији је медијски догађај, после Олимпијаде и Светског првенства у фудбалу. Догађај из Београдске арене ће преносити скоро 200 земаља у директном преносу, а подсетићу да је трка на 100 метара једна од најгледанијих догађаја на Олимпијади, као и на светским првенствима у атлетици. То је добра прилика за промоцију Београда, Србије и нашег спорта – указао је заменик градоначелника. 

Он је истакао да је са Атлетским савезом Србије направљен план за развој атлетике у Београду у наредном периоду. 

– Атлетика и пливање су базични спортови из којих произилазе сви остали спортови. Из тог разлога ћемо у наредним годинама у свим приградским општинама урадити по атлетску стазу у циљу веће популације код деце и развоја саме атлетике. Такође, у сарадњи са Атлетским савезом Србије креће програм „Атлетика кид”, који ће се спроводити у београдским вртићима за децу од пет до шест година, иначе то је програм који Светска атлетска федерација промовише широм света – навео је Весић и најавио да ће сутра у Београду, између осталог, разговарати и на ту тему са председником Светске атлетске федерације Себастијаном Коуом.

Према његовим речима, организација овако значајног такмичења омогућава, поред промоције наше земље и главног града, афирмацију наших атлетичара пред домаћом публиком, као и промоцију „краљице спортова” код наше најмлађе популације.

– Поред добре презентације нашег града у Монте Карлу и доброг домаћинства 2017. године, кључно за добијање овог такмичења било је то што је Србија безбедносно, политички и економски стабилна земља – указао је заменик градоначелника. 

Он је подсетио да је стратегија Града Београд и Србије да се сваке године добија једно велико спортско домаћинство, без обзира на величину наше земље. Такође је приметио да ће изградња новог националног стадиона омогућити Београду и Србији да се кандидује за Светско атлетско првенство на отвореном или за финале Лиге шампиона у фудбалу.