субота, 6. јун 2020.

Свечано отворен међународни пристан у Земуну

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић присуствовао је данас у Земуну, заједно са министрима у Влади Републике Србије Зораном Михајловић и Расимом Љајићем и председником општине Земун Дејаном Матићем, отварању новог међународног пристана на којем ће пристајати крузери до 130 метара дужине, а у чију изградњу је уложено 1,5 милиона евра.

Младеновић је изразио задовољство што је Земун добио пристан и истакао да је важно да се сви заједно потрудимо да он у будућности прими што већи број бродова и туриста.

– Земун је током протеклих година постао велико градилиште. Град Београд је заједно са општином урадио много тога – Гардош кулу, стару тврђаву, прилазак Гардошу, фасаде у центру, а радило се и у приградским деловима општине, на саобраћајницама и инфраструктурним објектима. Настављамо и даље, па ће се тако радити и Кеј ослобођења, Главна улица и многи други пројекти – истакао је Младеновић.

Говорећи о пристану, он је оценио да када је одговорна власт, онда постоји и узајамна сарадња министарстава, града и општина која доводи до оваквих резултата.

– То ће допринети да Земун у будућности изгледа још боље и надам се да ће овај пристан отворити могућност да и неки други делови Земуна добију своје пристане, а онда и мрежу која ће омогућити нови живот и силазак на реке. Од 2012. године, Влада Републике Србије и коалиција коју предводи Александар Вучић заиста су успеле да омогуће да Београд сиђе на реке, да се обновом обалоутврде оживи Дунав, тако да ћемо наставити да радимо добар посао на корист свих становника главног града – рекао је Андреја Младеновић.

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић указао је на значај изградње туристичке инфраструктуре која ће моћи да се користи наредних деценија.

– Овај пристан био је преко потребан и то је седми међународни пристан у Србији који ће дати замах развоју наутичког туризма у читавој земљи. Ми њима проширујемо туристичку понуду Београда и користимо све потенцијале Дунава јер он повезује Нови Сад и Београд који генеришу 62 одсто доласка страних туриста. Покушаћемо да са околним земљама генеришемо заједнички туристички производ и организујемо заједничке туристичке руте. Наставићемо са изградњом инфраструктуре на Дунаву и развијањем свих услова за бољу туристичку посећеност – казао је министар Расим Љајић.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић истакла је да је отварање пристана од великог значаја за Земун, Београд и Србију.

– Без обзира на ситуацију у целој Европи с епидемијом, ми треба да будемо спремни и ово је разлог што смо се потрудили да сви радови буду завршени на време. Ми се надамо да ћемо идуће године имати више од 1.500 крузера који ће пристајати на нашој територији. Ту су и Кладово, Голубац, Доњи Милановац, а затим и Сремски Карловци, Рам, Лепенски вир и друге локације које ће се радити заједно са надлежним министарством за туризам. Туристички, Београд постаје све значајнији. Ми ћемо наставити да радимо заједно на унапређењу понуде и улагаћемо и у водни саобраћај. Тренутно радимо пројекте у вредности од 350 милиона евра, укључујући чишћење Дунава од старих бродова, преводнице на Ђердапу, луке и њихову инфраструктуру, јер је за Србију важно да поред друмских и железничких коридора има и добре водне коридоре – рекла је министрака Михајловић.

Председник општине Земун Дејан Матић казао је да је данас велики дан за Земун зато што су створени услови да крузери који су годинама пролазили поред, од сада имају прилику да сврате и да им Земунци уз добродошлицу покажу знаменитости свог града.

– Јединствена политика Републике, Града и Општине дала је резултате и данас имамо велелепни пристан који ће прихватити све туристе који желе да нас посете и упознају. Ово није једини заједнички пројекат – ту је и Гардош којим се поносимо, као и сви други пројекти. Овом приликом желим да у име свих Земунаца захвалим свима који су допринели да Земун добије овај пристан којим ћемо се поносити – казао је Матић.

Нови пристан у Земуну је постављен на четири понтона и 21 шипу, чија је дужина 32 метра, а изграђен је тако да по најнижем стогодишње измереном водостају може да прими крузере до 130 метара дужине.

Свечаном отварању су присуствовали и Вук Перовић, директор Агенције за управљање лукама, Миодраг Милојевић, генерални директор ПИМ-а, Ивана Ћирић, директорка предузећа ПИМ, Стојан Вујко, генерални директор „Миленијум тима”, Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије, Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда и представници Општине Земун.