субота, 6. јун 2020.

Весић: „Косовка девојка” ће бити део сталне поставке Музеја града Београда у новој згради

Заменик градоначелника Београда Горан Весић свечано је отворио „Изложбу једне слике” у холу Старог двора и истакао да је дело Уроша Предића „Косовка девојка” једно од најзначајнијих у историји српског сликарства. Весић је уједно најавио и расписивање тендера за реконструкцију зграде бивше Војне академије, у којој ће се налазити Музеј града Београда, и поручио да ће то бити најмодернији музеј у нашем граду.

Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, секретар за културу Иван Карл, в.д. подсекретара за културу Гордана Гонцић, директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић, као и директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић.

Весић је изразио задовољство због прилике да Скупштина града буде домаћин овакве изложбе.

– Не постоји пуно изложби на којима је само једна слика изложена, али значај овог уметничког дела је толики да је довољно да „Косовка девојка” сама чини изложбу. Мислим да за српски народ нема значајније слике од „Косовке девојке” Уроша Предића и можемо да је упоредимо са Монализом и важношћу тог дела у Француској и Европи. „Косовка девојка” је од свих слика наших уметника највише пута преношена и пресликавана. Практично не постоји ниједан становник наше земље који није чуо за Предићеву „Косовку девојку” и због тога је веома значајна. Слика ће се налазити у холу Старог двора до Видовдана и грађани ће моћи да дођу и да је виде, али и да чују нешто о њеном историјату од кустоса Музеја града Београда – рекао је Весић.

Он је подсетио да је Музеј града Београда основан пре 114 година – 1906. године и истакао да ова установа никада није имала сопствену зграду. 

– Од оснивања до данас музеј је више пута мењао здања и локације, али је коначно дошло време да добије своју зграду. Данас могу свечано да најавим да ће Град Београд, најкасније до краја ове године, расписати тендер за реконструкцију зграде бивше Војне академије, која се налази на углу Ресавске и Немањине улице. Било нам је потребно неколико година и урадили смо огроман посао, пре свега приликом решавања имовинско-правних послова са Војском, израде пројекта и расписивања конкурса. Када посао буде завршен, то ће бити највећи и најмодернији музеј у Београду. Музеј града Београда ће бити једини модеран музеј у граду где ће посетиоци моћи да проведу читав дан са породицом, а не искључиво да обиђу одређену изложбу. Срећан сам и поносан што сам део градске власти која ће реконструисати будуће здање Музеја града Београда, као и што сам део власти која је успела да реновира и поново отвори Народни музеј и Музеј савремене уметности – додао је Весић.

Према његовим речима, град или држава који не размишљају о својим музејима, не размишљају ни о својој будућности.

– Бићу најсрећнији када зграда музеја буде завршена и када „Косовка девојка”, али и хиљаде других значајних дела буду изложена у Музеју града Београда. Тада ћемо на прави начин моћи да представимо нашу историју и културу. Желим да уверим грађане да се све оно што је у депоима Музеја града Београда чува на адекватан начин и у складу са свим стандардима и прописима, тако да ниједно дело није оштећено на било који начин. Позивам све грађане да посете ову изложбу сваког радног дана од 18 до 19 часова и викендом од 10 до 16 сати. „Косовка девојка” ће у наредном периоду сигурно бити изложена на још неким местима, али када зграда Музеја града Београда буде завршена, биће у сталној поставци. Овом изложбом открили смо нови простор и надам се да ће у будућности још неке значајне слике бити изложене у холу Старог двора. На тај начин ћемо Скупштину града „приближити” грађанима, што и јесте наш циљ – закључио је Весић.

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић захвалила је заменику градоначелника на организацији изложбе и подсетила да је реч о једном од најзначајнијих дела српске уметности.

– Овај дан је значајан јер желимо да покажемо шта све постоји у депоима Музеја града Београда. Свакако да је наша највећа жеља да све оно што музеј поседује буде изложено у новој згради – рекла је Јелена Медаковић.