петак, 25. септембар 2020.

Отворена изложба разгледница „Земун – лучки град”

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је данас у галерији Канцеларије за младе општине Земун изложбу старих разгледница под називом „Земун – лучки град”. Изложби, отвореној у оквиру „Дана европске баштине”, присуствовали су представници Секретаријата за привреду, председник Скупштине општине Земун Мирослав Гајић, чланови Општинског већа, као и Мира Николић, директорка Туристичког друштва ове општине.

Андреја Младеновић је истакао да су „Дани европске баштине” манифестација која се традиционално одржава и да је захваљујући Секретаријату за привреду из године у годину све успешнија.

– Веома је важно да се подсетимо како је и у прошлости Европа и њена култура на неки начин била део нашег града, те да смо ми део њене културне заједнице. Поносни смо на тај европски културни образац, а оваквим изложбама показујемо праву слику нашег града и његову прошлост. Овом изложбом дочараћемо какав је у то време био Земун, његов карактер пограничног града и место где су се спајале разлике – казао је Младеновић.

Говорећи о данашњем Земуну, Младеновић је указао на веома добру сарадњу републичких, градских и општинских органа, која је резултирала повратком земунског пристаништа.

– Оно дуго није постојало у нашем Земуну, а иако нас је епидемија успорила у томе да пристаниште заживи у пуном обиму, надамо се да ће следеће године околности бити другачије и да ћемо успети да омогућимо и неке друге садржаје који ће људе са туристичких бродова привући у Земун. На мапи Дунава Земун поново заузима своје заслужено место и представљаће и у будућности место које је вредно посетити и из њега понети лепе успомене – казао је Младеновић.

Председник Скупштине општине Земун Мирослав Гајић је подсетио да ће земунски пристан омогућити многим посетиоцима да боље истраже лепоте ове општине.

– Имамо много тога да покажемо посетиоцима и бићемо спремни да идуће туристичке сезоне још боље угостимо свакога ко нам дође у госте. Инфраструктура ће бити додатно уређена, а осим тога, многи пројекти тек треба да буду реализовани. Земунци су познати по добродошлици и надам се да ће број посета следеће године бити удвостручен. Овај пристан значиће много Београду као целини и заиста сам поносан на то што ћемо, као Земунци, моћи да дамо свој допринос повећању укупног броја туриста у главном граду – казао је Гајић.

Директорка Туристичког друштва Земуна Мира Николић је подсетила да је у галерији општинске Канцеларије за младе могуће видети 40 различитих мотива са земунских разгледница, насталих у последњих сто година.

– У нашем друштву имамо колекционаре, а овом изложбом желимо да млађе генерације упознамо са вредностима Земуна које данас заједнички негујемо. Изложба ће трајати наредна четири дана и она је само један од 14 програма које Туристичко друштво Земуна организује у склопу укупно 40 програма, колико их се реализује у оквиру „Дана европске баштине” у организацији Општине Земун – подсетила је Николићева.