субота, 26. септембар 2020.

Весић зауставио израду урбанистичких планова на Врачару

Заменик градоначелника Горан Весић састао се данас представницима удружења грађана „Тополска” и Друштва за улепшавање Врачара. Састанку су присуствовали Марко Стојчић, главни урбаниста града Београда и др Милан Недељковић, председник градске општине Врачар.

Представници удружења грађана „Тополска”, Друштва за улепшавање Врачара и председник градске општине Врачар изразили су забринутост због „инвеститорског урбанизма” који предлажу урбанистичке планове не водећи рачуна о заштити историјског језгра Врачара, посебно због најаве плана за блок између Крунске, Смиљанићеве и Његошеве улице.

Весић је прихватио предлог удружења грађана са Врачара и Градске општине Врачар да се заустави израда урбанистичких планова. Заменик градоначелника је заједно са градским урбанистом Марком Стојчићем наложио да се одмах обустави израда планова детаљне регулације на територији градске општине Врачар до завршетка израде Плана генералне регулације града Београда, који је у изради, а који ће бити усвојен до краја 2021. године.

– До усвајања Плана генералне регулације града Београда заустављамо израду свих планова детаљне регулације за општину Врачар, а тренутно је пет планова у процесу израде. Ова одлука се не односи само на план у Томаша Јежа који се доноси у сарадњи са грађанима, а чији је циљ да се сачува парк који је бивши председник општине Врачар 2011. године продао приватнику!? Остали планови, чија је израда заустављена, јесу инвеститорски планови које одборници Скупштине града могу да прихвате или не. Нећемо дозволити да на Врачару сваки инвеститор ради шта хоће, као у време од 1993. до 2016. када су дозволили да се усред Крунске улице изгради она зграда која изгледа као лего коцка, а која је потпуно нарушила историјско језгро Врачара – рекао је Весић. 

Он је додао да се очекује да Завод за зашиту споменика културе града Београда заврши пројекат проглашења Крунског венца за културно-историјску целину.

– Нова Влада Србије прогласиће Крунски венац културно-историјском целином и тако ће историјско језгро Врачара бити заштићено. Током протеклих година прогласили смо културно-историјским целинама Теразије и Професорску колонију и заштитили Галерију „Прогрес” и Сава центар, који су постали културна добра. Све наше одлуке прихватила је Влада Србије – поручио је Весић.

Весић и Стојчић су захвалили представницима удружења грађана „Тополска”, Друштву за улепшавање Врачара, као и Градској општини Врачар, зато што се брину о заштити Врачара. 

– Позвали смо их да активно учествују у изради Генералног урбанистичког плана у делу који се односи на Врачар како бисмо омогућили да се очува историјско језгро, а да се град развија – рекао је Марко Стојчић.