понедељак, 25. јануар 2021.

Весић: Почиње вакцинација у Хали 3 Београдског сајма

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је јутрос нови пункт за вакцинацију у Хали 3 на Београдском сајму, који је Град Београд припремио, а чији је капацитет већи од капацитета Хале 11. Он је том приликом истакао да вакцинација у Хали 3 почиње у 11 сати.  

– На сајму ћемо већ у овом дану моћи, када ова два пункта буду заједнички радила, да вакцинишемо око осам хиљада људи. Очекујемо да ћемо капацитете повећавати у наредним данима како би сви могли да се вакцинишу. Данас почињемо припрему још једног пункта за вакцинацију, а то је пункт на Новом Београду. Раније је била идеја да то буде Хала спорта на Новом Београду, али одустали смо јер смо пронашли бољи простор, а то је Белекспоцентар у Новом Београду. Поподне почињемо са припремом овог простора, који ће бити завршен до четвртка, најкасније до петка. Капацитет ће бити око три хиљаде људи дневно. Размишљамо о још једном пункту на левој обали Дунава, вероватно ћемо покушати да искористимо нови дом здравља у Борчи, али о томе ћемо обавестити јавност – рекао је Весић.

Он је нагласио да је Град Београд показао велику одговорност према својим суграђанима и суграђанкама. 

– Желим да захвалим свима који су учествовали  у овоме. Сама чињеница да је највише вакцинисано здравствених радника и пензионера говори о томе да су приоритетне групе и најзаступљеније. Проценат од 48,5 одсто мушкараца и 51,5 одсто жена говори да пратимо и полну структуру становништва. Оно чиме нисмо задовољни јесте то што Београд није међу првих пет градова када је у питању проценат становништва који је вакцинисан. Наравно, најтеже је тај проценат постићи у Београду с обзиром да он има највише становника. Потрудићемо се да у наредним данима отварањем ова два пункта, данас овог и за пет дана још једног, повећамо тај проценат. Такође, повећан је и капацитет наших домова здравља који од јуче раде у две смене. У домовим здравља јуче је вакцинисано више од шест и по хиљада људи. Желимо да повећамо тај проценат како би највећи број Београђана и Београђанки био вакцинисан – казао је Весић.

Он је позвао све да се вакцинишу јер је вакцина једини начин да се вратимо нормалном животу и изађемо на крај са овом епидемијом.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић рекла је да кол центри од данас раде од 8 до 20 часова, а да је за недељу дана остварен контакт са 50 хиљада пензионера.

– У претходној седмици, преко кол центра се пријавило око 14 хиљада пензионера за вакцинисање, а око 1.200 суграђана превезено је до места имунизације – изјавила је секретарка.

Догађају су присуствовали и секретар за културу Иван Карл, секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, као и директорка „Београдског сајма” Данка Селић.