понедељак, 25. октобар 2021.

Почиње реконструкција Кеја ослобођења у Земуну

Пројекат реконструкције и уређења Кеја ослобођења обухвата саобраћајне површине, реконструкцију постојеће и изградњу недостајуће комуналне инфраструктуре, изјавио је секретар за инвестиције Града Београда Лука Петровић.

Он је прецизирао да део улице који се реконструише припада старом језгру Земуна и обухвата потез од Улице Стевана Марковића до краја обалоутврде у дужини од непуних 1.000 метара.

– Постојећа саобраћајница може се поделити на три целине, у складу са ширинама и распоредом постојећих елемената профила. Први део, од Улице Стевана Марковића до Караматине улице, други део од Караматине до Његошеве и трећи део од Његошеве до краја обалоутврде. У првом делу, дужине око 590 метара, пројектним решењем предвиђена је ширина коловоза од седам метара и подужно паркирање ширине два метра уз десну ивицу улице. Уз паркинг је пројектована сервисна стаза ширине пола метра због лакшег коришћења паркинга и могућности одржавања зеленила. На потезу од Улице Стевана Марковића до Улице Марка Николића коловоз ће имати застор од асфалта, којим се крећу возила јавног градског превоза, док је у наставку пројектним решењем предвиђен застор од ситне камене коцке – рекао је Петровић.

Према његовим речима, у другом делу, дужине око 190 метара, пројектована ширина коловоза од ситне камене коцке је 5,5 метара, док се на десној страни налази пешачко-бициклистичка стаза ширине 2,5 метара.

– У трећем делу, дужине око 230 метара, предвиђа се проширење постојећег коловоза од ситне камене коцке на 5,5 метара, чиме се постиже континуитет са претходним делом улице. На овом делу улице уводи се кишна канализација које раније није било, а на крају улице пројектована је окретница за ватрогасна возила – додао је Петровић.

Он је истакао да радови почињу данас, са роком завршетка од 240 дана.

– Вредност радова је нешто мања од 335 милиона динара, без ПДВ-а, а за сваку измену режима саобраћаја извођач је у обавези да уради саобраћајни пројекат и достави га на сагласност управљачу пута и Секретаријату за саобраћај. Радови се изводе истовремено на по две деонице – прво се ради на деоницама 1 и 3, а када се заврши деоница 1 ради се на деоницама 2 и 3 – закључио је Петровић.

Дуж улице се задржавају сви постојећи дрвореди уз местимичну замену стабала која су завршила „хортикултурну старост”. Када су водоводне инсталације у питању, биће урађена замена дела постојеће водоводне мреже новим цевоводом у тротоару новопројектоване саобраћајнице где год је то могуће. Такође, биће изграђена новопројактована водоводна мрежа у делу Кеја ослобођења од Његошеве улице до краја саобраћајнице. Када је кишна канализација у питању, биће урађено прикључивање новопројектованог секундарног колектора из Улице Стевана Марковића на постојећи кишни колектор у Улици Кеј ослобођења, као и изградња новопројектованог колектора, те новог колектора кишне канализације на делу од Његошеве до краја обалоутврде. Коначно, биће урађена реконтрукција фекалне канализације на деоницама у контра паду, замена делова постојћег цевовода новим цевоводом. Осим тога, биће изграђен нови цеводод у делу од Његошеве до краја обалоутврде, док је превезивање кућних прикључака предвиђено на замењену и новопројектовану фекалну канализацију.

Што се тиче јавног осветљења, постојећи концепт ће бити задржан, доћи ће до увођења нових стубних места и замене свих светиљки савременим светиљкама са ЛЕД изворима, као и замена постојећих стубова јавног осветљења новим металним стубовима са лирама. Укупна дужина нових и реконструисаних телекомуникационих водова износиће 920 метара, а биће урађена реконструкција постојећих шахтова.

Напомена:

На фотографијама се види садашњи и будући изглед Кеја ослобођења.