понедељак, 25. октобар 2021.

Весић: Именима улица настављамо да негујемо културу сећања

Одборници Скупштине града усвојили су данас три одлуке о именовању улица, па Београд од данас има Улице Драге Обрановић и Марка Марковића, док је једна улица на Палилули добила име Нова вучевска.

Заменик градоначелника Београда Горан Весћ рекао је, образлажући одлуку да Драга Обреновић добије улицу у Београду, да је у питању нова саобраћајница на општини Савски венац у оквиру Београда на води”.

–Та улица до сада није имала име, а понеће име краљице Драге Обрановић. Сви знамо ко је Драга Обреновић, мада се она још увек погрешно зове Драгом Машин. Она је убијена као Драга Обреновић и једина је српска краљица која нема улицу у Београду.  Њен супруг је „добио” највећи булевар у Београду – Булевар краља Александра Обреновића, а њој је својевремено приписана кривица за убиство краља Александра. Тако је Драга Обреновић остала без улице у Београду, а суштински једина њена „кривица“ је што је сопственим телом заштитила супруга и „добила“ 20 метака. Она је помагала уметност, а могу да потврдим да се њено име на Хиландару и даље изговара са страхопоштовањем. Она је заслужна што је Хиландар крајем 19. века остао српски манастир, будући да је попут манастира Зограф запао у дугове које су откупили Бугари, па је Краљевина Србија у последњем тренутку откупила дугове и обезбедила новац за финансирање манастира, што је дело Драге Обреновић. Она није могла да иде на Хиландар, али је убедила свог супруга, који је постао први српски краљ, да 1896. године посети Хиландар. Да ништа друго није урадила у животу, а урадила је много, Драга Обреновић је заслужила улицу у Београду. На овај начин ћемо исправити историјску неправду – рекао је Весић.

Према његовим речима, друга одлука тиче се преименовања Жумберачке улице на општини Чукарица, која ће понети име прослављеног спортског коментатора Марка Марковића.

– Он је један од наших најбољих спортских новинара, а управо је неколико удружења спортских новинара подржало ову иницијативу. Марко Марковић је својевремено добио улицу на општини Палилула, али у питању је један сокак у којем живи само две или три породице. То је била грешка и у договору са станарима та улица је преименована у Нова вучевска, док ће Жумберачка на Чукарици понети име Марка Марковића. Он се тако придружио другим новинарима и уметницима који су добили улице – Новак Новак, Богдан Тирнанић, Предраг Милојевић, Драган Сакан – додао је Весић.

Он је истакао да кроз имена улица Београд наставља да негује културу сећања и памти важне људе за нашу историју и друштво.

– Замолио бих одборнице и одборнике да се мало више позабавимо именима улица у Београду, јер сам недавно са заменицом председника Скупштине града Андреом Радуловић направио анализу и увидео да је несразмеран однос мушкараца и жена чија имена носе београдске улице. Мислим да је проценат улица названих по знаменитим женама из наше историје чак испод 10 одсто. Ред би био да то променимо и позабавимо се женама које заслужују улице у Београду, пошто жена има више од 50 одсто у популацији и однос у именованим улицама према мушкарцима је несразмеран. Сигурно постоји много жена које су урадиле нешто важно за Београд и Србију, а попут Драге Обреновић немају „своју“ улицу у нашем граду. Много професорки, научница и глумица заслужују да их памтимо на овај начин и зато молим све одборнике и нарочито одборнице да се тиме више позабавимо. Тиме бисмо дали додатни допринос да се несразмеран однос промени. На то нас закон не обавезује, али имамо моралну обавезу. Морамо да водимо рачуна о тим стварима јер свако ко је на неки начин задужио ову земљу или град, требало би да „има“ улицу у Београду, без обзира на пол – поручио је Весић.