понедељак, 25. октобар 2021.

Градска управа добила Секретаријат за пољопривреду

Градски одборници сагласили су се на данашњој седници да се оснује Секретаријат за пољопривреду, јер је како је објаснио заменик градоначелника Горан Весић, пољопривреда све значајнија за привреду Београда.

– Много сам се бавио питањем пољопривреде у Београду последњих година, ми имамо 250.000 хектара пољопривредне површине, обрадивог земљишта на територији града и највећи смо пољопривредни регион после Војводине. Пољопривредници заслужују да имају свој секретаријат. Од 2012. године издвајамо око 20 милиона за помоћ пољопривредницима, а следеће године издвојићемо 300 милиона динара, што је око 2,5 милиона евра, и то је помоћ коју ће пољопривредници добијати мимо онога што добијају редовно од државе. То је помоћ за пластенике, пчеларе, за куповину механизације. Хоћемо да покренемо часопис за пољопривреднике, имамо идеју да покренемо канцеларију како би пољопривредницима помогли да учествују у пројектима Европске Уније, а добио сам и добар предлог да уведемо и пројекат за органску храну – објаснио је Весић.

Како је навео, веома је мали проценат искоришћености средстава Европске Уније у овој области и додао да ће канцеларија о којој је говорио помагати пољопривредницима, између осталог, и за бесплатно писање пројеката. Према његовим речима, у Београду има 33.000 регистрованих пољопривредних домаћинстава.

Он је најавио да ће се на некој од наредних седница пред одборницима наћи и стратегија развоја Београда до 2030. године, а која је рађена у сарадњи са Београдским универзитетом.

– У тој стратегији видеће се колико је пољопривреда добила на значају. До сада смо се понашали као да пољопривреда не постоји. Први корак је да се оформи Секретаријат за пољопривреду, а онда ћемо много више моћи да се позабавимо пољопривредницима Београда – истакао је Весић.

Секретар за управу Никола Прелевић је рекао да се одлуком о изменама и допунама одлуке о Градској управи се секретаријати за јавно превоз, инвестиције, енергетику, заштиту животне средине и Беоком усклађују са пројектом Београд смарт сити.