субота, 4. децембар 2021.

Инклузивна представа „Опанчарева путешествија”

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је премијерном извођењу комичног комада са играњем и певањем „Опанчарева путешествија”, а представа је одиграна на вечерњој сцени Малог позоришта „Душко Радовић” поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом.

Оригинални сценарио и режију потписао је Ђорђе Макаревић, а комад је настао у оквиру пројекта „Српска традиција – инклузивни програм”, који реализује НВО „Маска”, а који је финансијски подржао градски Секретаријат за социјалну заштиту. 

Како је прецизирала Наташа Станисављевић, већ три године заредом Секретаријат за социјалну заштиту путем јавних конкурса подржава рад НВО „Маска”, које је заједно са позориштем „Душко Радовић” креирало ову представу са инклузивним карактером.

– Важно је што у њој заједно са професионалним плесачима и глумцима учествују особе са инвалидитетом, те се на тај начин разбијају предрасуде. Порука данашњег дана и јесте да смо сви једнаки и да тако треба да поступамо једни с другима. Такође, порука је и да показујемо солидарност, а са друге стране наша је и дужност и обавеза да им омогућимо једнак приступ свим правима и услугама у свакодневном животу – рекла је за Беоинфо Наташа Станисављевић.

Она је подсетила на спот „Београд се воли и онлајн, останимо повезани”, који је урађен у сарадњи с Националном организацијом особа са инвалидитетом, која као кровна организација окупља више од седам стотина удружења ОСИ. 

– Спот је посвећен тешким временима, изазваним вирусом корона. Осмишљен је као позив да останемо у међусобној конекцији и како бисмо особама са инвалидитетом омогућили нормалан свакодневни живот. Један од приоритета јесте имунизација, а особама са инвалидитетом путем позива или пријавом на е-Управу омогућена је вакцинација у њиховим домовима. У Београду је до сада више од 20 хиљада особа са инвалидитетом на овај начин имунизовано – навела је Наташа Станисављевић. 

Продуценткиња представе Наталија Лазић прецизирала је да у представи учествује дванаест особа са различитим инвалидитетом, пет професионалних играча и шест музичара.

– Ово је јако значајно за децу и младе зато што повећава њихово самопоуздање и самоафирмацију, те чини њихов живот садржајнијим и квалитетнијим. Они се на овај начин међусобно упознају и друже. Када су они срећни, а говорим из перспективе мајке девојке с аутизмом, читава породица је срећна – рекла је Наталија Лазић.

Већ неколико година уназад у сарадњи са позориштем „Душко Радовић” млади и талентовани уметници са различитим сметњама у развоју имају прилику да нам покажу свој таленат и креативностпотем различитих позоришних жанрова са различитим темама. Овога пута тема је српска традиција и обичаји. Аутор илустрације за програм и плакат је младић са аутизмом. 

Овај пројекат има за циљ да путем уметности као универзалном средству комуникације направи мост између осетљивих група и шире друштвене заједнице. Такође, млади уметници са сметњама у развоју овим пројектом добијају на самопоуздању, самоафирмацији, што чини њихов живот садржајнијим и квалитетнијим. Представа је припремана у мало специфичнијим условима, уз поштовање свих мера, у складу са епидемиолошком ситуацијом. На самом почетку вечери премијерно је емитован спот за нумеру „Наша два срца”, за коју је текст написао Бора Ђорђевић, композитор и аранжер је Драгомир Станојевић, а изводе је Биљана Крстић, Бора Ђорђевић, Горица Поповић, Снешка Јандрлић, Бојана Стаменов, Вокална радионица „Бистрик”, ВИС „Небоград”, у продукцији НООИС и уз финансијску подршку градског Секретаријат за социјалну заштиту. Oбележавањем овог веома значајног датума на овакав начин, сви заједно шаљемо једну заједничку поруку о прихватању различитости и стварању друштвеног амбијента приступачног свима.