недеља, 5. децембар 2021.

Весић: У Забрежју je много урађено, настављамо са улагањем

Заменик градоначелника Београда Горан Весић данас је својом покретном канцеларијом обишао обреновачко насеље Забрежје и са мештанима разговарао о проблемима који их муче, као и начинима њиховог решавања.

Он је са сарадницима обишао и Храм Свете Анастасије српске, где су радови у току.

Весић је рекао да је у Забрежју већ много тога урађено, као што је амбуланта, грејање у Дому културе, грађани у Савској улици су добили канализацију и грејање, урађене су две бициклистичке стазе, пешачке стазе, асфалтирано је много улица, реновирана је школа и урађено игралиште.

– Људи који живе овде са поносом могу да кажу да смо у последњих неколико година много уложили у Забрежје. Треба да тежимо томе да свако насеље буде боље место за живот – навео је Весић.

Како је рекао, у данашњем разговору са грађанима договорено је да Град финансира уређење трга, који ће изгледати као било који трг у урбаном месту.

– Политика за коју се залажем је да свако насеље, село, добије свој централни трг. Ми смо ове године у општини Сурчин урадили три трга у Добановцима, Бољевцу и Јакову. Сличан трг ћемо урадити и у Забрежју, тако да ће грађани добити место где ће имати зеленило, клупе, бесплатан вај-фај и расвету. Ту ће бити и споменик проти Матеји Ненадовићу, јер је Забрежје познато по томе да је одавде послато прво дипломатско писмо у историји нове Србије – нагласио је Весић.

Како је истакао, данас је било речи и о понтону за кајак клуб који ће урадити Општина. 

– Разговарали смо и о реконструкцији Улице Ивана Богдановића Вањке, коју ће урадити Град Београд, о атарским путевима. Град ће дати и око милион динара донације за цркву, Општина милион и по, „Електропривреда Србије” такође милион, како би са тим новцем могли да заврше прву фазу радова. Договорено је много ствари које ће Забрежје учинити још бољим местом за живот. Када све ово урадимо, биће још нешто што би требало урадити, што је нормално. Срећан сам што у сваком месту у којем сам био на територији Београда, нарочито у Обреновцу, проблеми са којима сам се суочавао пре седам, осам година нису више на дневном реду, јер су на неки начин решени – истакао је Весић.

Он је рекао да постоје велики планови за Обреновац, те да је прва ствар проширење Бг воза до Обреновца.

– Очекујемо да до краја месеца у Русији буде потисан међудржавни споразум између Руске Федерације и Републике Србије. Обреновац ће добити железничку везу са Београдом преко Сурчина. Од Железничке станице Земун направићемо нову линију до Сурчина, националног стадиона, аеродрома и до Обреновца. Радићмо пијацу у Обреновцу, радиће се аква-парк и реконструкција старог Обреновачког пута који води ка Београду. У оквиру пројекта „Чиста Србија” радиће се фабрика за прераду отпадних вода на Сави, атакође и 99 километара секундарне канализационе мреже. Тако ће највећи део општине бити покривен канализацијом. До краја следеће године Обреновац ће имати воду – прецизирао је Весић.

Много је урађено у Обреновцу и људи који живе овде са поносом могу да кажу да су грађани и грађанке Београда, навео је Весић и додао да они нису запостављени.

Председник Месне заједнице „Забрежје” Никола Белић изразио је задовољство што је Горан Весић посетио овај део Обреновца. Он је навео да ће у наредном пероду бити решено много проблема и додао да је ово био конструктиван састанак.

Весић је на крају обишао и Ловачки дом, а председик општине Обреновац Мирослав Чучковић био је домаћин данашње посете овој општини.