уторак, 7. децембар 2021.

Установе социјалне заштите у приправности због хладног таласа

Установе социјалне заштите, Прихватилиште за одрасла и стара лица и Прихватилиште за децу, спремно дочекују хладне дане и имају довољно капацитета, саопштено је из Секретаријата за социјалну заштиту.

– Имајући у виду најављене, неповољне временске прилике, дали смо налог установама социјалне заштите да хитно ставе у пуну функцију капацитете којим располажу, како бисмо на адекватан начин одговорили потребама угроженог становништва. Ово се нарочито односи на увођење привремене појачане приправности запослених и евентуално увођење дежурстава, као и успостављање сталне комуникације са овим секретаријатом и Градским центром за социјални рад у Београду. У Градском центру за социјални рад биће формирани дежурни тимови у свих 17 одељења, који ће усмеравати кориснике ка установама, превасходно ка Прихватилишту за одрасла и стара лица и прихватилиштима за децу и младе, како би им се обезбедило неодложно збрињавање и заштита потреба, права и интереса. Заједничком сарадњом и координацијом свих институција пружићемо подршку свакоме коме је она потребна – рекла је Наташа Станисављевић. 

На дневном нивоу прати се ситуација у Прихватилишту за одрасла и стара лица и Прихватилишту за децу, те се правовремено реагује када је то потребно. Тренутно у Прихватилишту за децу борави 22 деце, а у Прихватилишту за одрасла и стара лица је 57 корисника. У обе установе није било пријема у току јучерашњег дана и током ноћи. Због све хладнијег времена у Београду, очекује се да ће у наредном периоду још људи затражити топлу одећу, храну и кревет. Свако лице које се из различитих разлога затекне на улици у стању хитне социјалне потребе биће адекватно збринуто, биће му обезбеђен смештај, храна, одећа и одговарајућа нега.

– Овом приликом молим све људе да уколико имају информације о лицу које је у стању социјалне потребе и којем је неопходно збрињавање и склањање са улице, то лице пријаве Градском центру за социјални рад, Комуналној милицији или Хитној помоћи. Никог нећемо оставити на улици и сви заједно морамо да помогнемо онима којима је наша подршка најпотребнија – закључила је секретарка.