среда, 8. децембар 2021.

Потписани уговори о набавци грађевинског материјала за помоћ интерено расељеним лицима

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић потписала је данас уговор о додели унутрашње и спољашње столарије намењене за адаптацију откупљене сеоске куће са окућницом са једним од шест корисника помоћи. Вредност наведеног уговора износи 168.192 динара, док је укупно издвојено у ове сврхе 750.264 динара. Претходно је Секретаријат за социјалну заштиту купио сеоске куће са окућницом за шест породица интерно расељених лица и за наведене намене је издвојено 7.800.000 динара. 

– Град, у сарадњи са релевантним републичким и међународним институцијама, континуирано спроводи програме за стамбено збрињавање породица избеглица и интерно расељених лица из АП Косово и Метохија. У овој години Секретаријат за социјалну заштиту је реализовао два јавна позива и изабрао 12 породица избеглица којима је потребна помоћ у грађевинском материјалу за завршетак или адаптацију сопственог неусловног објекта, као и три интерно расељене породице из неформалних колективних центара за које су откупљене сеоске куће са окућницом које се налазе на територији градских општина Барајево, Обреновац и Гроцка. Вредност пакета грађевинског материјала у овој години повећана је на 600.000 динара док је помоћ која се додељује за куповину сеоске куће остала иста и износи 1.500.000 динара – рекла је Наташа Станисављевић.

Подсетила је да је у прошлој години Секретаријат за социјалну заштиту реализовао пет јавних позива у оквиру којих је збринуо укупно 59 породица избеглица и интерно расељених лица, што значи да је око 200 лица решило своје стамбено питање путем доделе пакета грађевинског материјала и откупа сеоских кућа са окућницом.

Комисија за избор корисника је данас, 8. децембра 2021. године, поновила јавни позив за помоћ при куповини сеоских кућа, то јест одговарајућих непокретности за становање за интерно расељена лица која бораве у неформалним колективним центрима на територији града Београда, с обзиром на то да су преостала средства за две сеоске куће са окућницом. Рок за пријаву на јавни позив трајаће до 31. јануара 2022. године. 

– Град Београд је у периоду од 2014. до 2021. године стамбено збринуо 1.425 породица избеглица и 297 интерно расељених породица док су у расељеништву путем доделе пакета грађевинског материјала, откупа сеоских кућа са окућницом, доделе монтажних кућа, као и доделе стамбених јединица у закуп са могућношћу откупа, што значи да је преко 5.000 лица добило свој кров над главом – закључила је Станисављевићева и истакла да ће у циљу унапређења положаја и квалитета живота грађана Београда Секретаријат за социјалну заштиту наставити да расписивањем јавних конкурса пружа помоћ и подршку онима која је то најпотребније.