понедељак, 23. мај 2022.

Радојичић: Београд има огроман потенцијал да буде иновативан и здрав град

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић на позив организатора самита „ChangeNOW2022” присуствовао је овом глобалном догађају, чија тема су била најактуелнија питања из области заштите животне средине и смањивања зависности од фосилних горива.

Бројна иновативна решења представљена су на овогодишњем самиту, а водећи стручњаци и доносиоци одлука, као и актери који уносе промене у области екологије, бавили су се питањима која за нашу планету представљају највећи изазов, како сада тако и у догледној будућности.

– Самит је заиста био импресиван и заправо присуство на једном оваквом догађају у извесној мери и промени перспективу. Податак да су ове године на самиту учешће узели представници из 120 земаља илуструје с једне стране колики је значај овог скупа, а с друге стране, могло се видети колико стручњака је на глобалном нивоу укључено у идентификацију проблема и изналажење решења за озбиљне еколошке изазове с којима се наша планета суочава – додао је градоначелник Београда.

На самиту „ChangeNOW 2022” представљено је више од хиљаду конкретних решења, уз присуство 800 инвеститора који своја средства усмеравају у пројекте који доприносе „зеленијој” планети и „паметнијим” градовима.

– Решења која су приказана на штандовима бројних излагача су била изузетно занимљива, а нека од њих видим као решења која могу бити примењена у Београду. Овде бих посебно истакао зелену инфраструктуру, нове концепте за коришћење микропластике добијене из текстила који се поново може рециклирати, али и циркуларну економију. Контакт с иноваторима решења која су најинтересантнија за Београд смо већ остварили, тако да ће бити прилике да се с њима наставе детаљнији разговори. Посебан разлог за оптимизам је и то што је на самиту „ChangeNOW 2022” било говора о подршци у погледу обезбеђивања финансијских средстава ЕУ, што би омогућило реализацију ових иновативних решења – навео је Радојичић.

Он је такође истакао да je чињеница да је наш град позван да учествује у овом планетарно значајном скупу потврда да Београд има велики потенцијал да унапреди своју животну средину.

– Руководство Београда ће сигурно наставити да ради на унапређењу квалитета ваздуха, Београд ћемо учинити још зеленијим, а самим тим и пријатнијим за живот наших суграђана свих генерација. У том смислу, на самиту су нам посебно били занимљиви презентовани начини изградње стамбених комплекса, али и других врста грађевина, повезивањем тзв. „плавих” и „зелених” коридора, који заиста представљају велики искорак – закључио је градоначелник Радојичић.