уторак, 24. мај 2022.

Бесплатни програми за школарце током распуста

Секретаријат за спорт и омладину и ове школске године наставља са реализацијом бесплатних програма за време летњег школског распуста 2021/2022, од 1. јула до 31. августа, за ученике основних и средњих школа са подручја града Београда. 

Сви заинтересовани ученици узраста од седам до 18 година моћи ће у летњим данима слободно време да проведу у спортским центрима, где им се пружа могућност да науче да пливају, а онима који су већ савладали ту вештину да уживају у овом спорту. Ученици ће моћи да учествују у летњим камповима са разноврсним спортско-рекреативним програмима и креативним радионицама. 

Циљ бесплатних програма је да се деци, без обзира на њихов материјални статус, омогући бављење спортом и стицање здравих животних навика. Жеља је да деца активно проводе слободно време у друштву вршњака и савладају нове вештине. 

Школарци могу да се пријаве на: 

– летње кампове у којима ће се одржавати школе рукомета, одбојке, кошарке, фудбала, стоног тениса, џуда, таеквонда, аикида, ритмичке гимнастике, фитнеса и остали разноврсни спортско-рекреативни и креативни програми. Ове кампове организују следећи центри: Градски центар за физичку културу, Јавно предузеће Спортски центар „Олимп – Звездара”, Установа за вршење јавне службе у области физичке културе Спортски центар „Љубомир Ивановић Геџа”, Спортски центар „Вождовац” д.о.о. Београд, Спортско-рекреативни центар „Пионирски град” д.о.о. Београд, Јавно предузеће за обављање послова из области спорта и рекреације Сурчин, Јавно предузеће Спортско-културни центар „Обреновац”, Спортска организација „Чукарица”, Јавно предузеће за обављање делатности од општег интереса на територији градске општине Раковица – Пословни центар „Раковица” Београд, Установа Вождовачки центар „Шумице”;

– школу пливања (обука непливача и усавршавање техника пливања) коју организују спортски центри: Јавно предузеће Спортски центар „Нови Београд”, Јавно предузеће „Ада Циганлија”, Привредно друштво „25. мај – Милан Гале Мушкатировић”, Привредно друштво „Мирко Сандић” д.о.о. Београд – Врачар, Спортски центар „Ташмајдан” д.о.о. Београд, Спортски центар „Вождовац” д.о.о. Београд, Културно-спортски центар „Пинки” Земун, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, Градски центар за физичку културу, Јавно предузеће Спортски центар „Олимп – Звездара”, Јавно предузеће Спортско-културни центар „Обреновац”, као и Установа за вршење јавне службе у области физичке културе Спортски центар „Љубомир Ивановић Геџа”.
– рекреативно пливање које организују спортски центри: Привредно друштво „Мирко Сандић” д.о.о. Београд – Врачар, Акционарско друштво Културно-спортски центар „Пинки” Земун, Градски центар за физичку културу, Јавно предузеће Спортски центар „Олимп – Звездара”, Спортски центар „Вождовац” д.о.о. Београд, Јавно предузеће Спортско-културни центар „Обреновац”, Установа за вршење јавне службе у области физичке културе Спортски центар „Љубомир Ивановић Геџа”.

Такође, за децу са различитим облицима инвалидитета, Пливачки клуб за особе са инвалидитетом „СвимБо” организује обуку пливања на базену ОШ „Лаза Костић”, а Спортски савез особа са инвалидитетом Београда организоваће спортско-рекреативни програм за децу и младе са инвалидитетом на теренима ЈП за уређење, коришћење и одржавање „Ада Циганлија” и у Спортском центру „Олимп – Звездара”. 

Интересовање за све програме је велико па се препоручује да се ученици пријаве организаторима пре почетка реализације будући да је број места ограничен. Потребно је да ученици са собом понесу спортску опрему при одласку на жељени програм. 

Секретаријат за спорт и омладину позива заинтересоване родитеље да децу пријаве директно спортским центрима, који ће их евидентирати и распоредити у одговарајуће групе по терминима.

Детаљне информације о програмима, организатору, месту и терминима могу се пронаћи на сајту Града Београда www.beograd.rs.  

Поред ових спортско-рекреативних програма, Спортски центар „Ташмајдан”, Завод за спорт и медицину спорта РС „Кошутњак”, Јавно предузеће спортски центар „Олимп – Звездара”, Спортски центар „Вождовац, Јавно предузеће Спортски центар „Нови Београд”, Установа за вршење јавне службе у области физичке културе Спортски центар „Љубомир Ивановић Геџа”, Јавно предузеће Спортско-културни центар „Обреновац”, као и Привредно друштво „25. мај – Милан Гале Мушкатировић” обезбедиће један дан у недељи (среда) ученицима основних и средњих школа у Београду бесплатно коришћење базена током целог летњег распуста. Базени почињу са овим програмом од 6. јуна и трају до 31. августа. 

Спортски центри могу одредити додатне дане бесплатног коришћења базена, поред обавезне среде, уколико временске прилике не омогућавају реализацију бесплатног коришћења базена средом.

Бесплатан улаз на базен ученици остварују на основу увида у ђачку исправу – књижицу. За ове намене, Секретаријат за спорт и омладину је обезбедио средства за припрему базена за рад, као и за обезбеђивање здравствене заштите.