понедељак, 20. јун 2022.

Александар Шапић изабран за градоначелника Београда

Одборници Скупштине града на данашњој седници изабрали су Александра Шапића за новог градоначелника Београда.
 
У обраћању одборницима Шапић је захвалио свима који су дали глас листи „Александар Вучић – Заједно можемо све”, као и онима који нису гласали за поменуту листу, али су изашли на изборе. 

– Желим да нагласим да ћу бити градоначелник свих Београђана и једнако ћу се борити за интересе свих становника нашег града, као и да је моја обавеза да будем праведан градоначелник, без обзира на политичку, националну или било коју другу припадност. Обећавам да ћу то и бити. Имаћу част да будем први међу једнакима, а обавезу да учиним све да наш град буде још бољи и лепши, зеленији, функционалнији, здравији и хуманији. Желео бих да на симболични начин поставим посебан дневни ред, са само једном тачком, која се зове Београд. То је тачка око које ћемо се слагати или се нећемо слагати, али због које смо ту и која је важнија од свих нас – рекао је Шапић. 

Подсећајући на професионално бављење спортом, истакао је да је кроз каријеру тежио да буде први, прави и најбољи и да никада не одустаје од задатог циља, уверен у властиту победу. 

– Исто то желим и овом граду, да буде град-победник који и након пада увек нађе снагу да устане. Желим град најбољи од свих, желим правог шампиона. Уколико желимо да наш рад буде плодоносан, онда мора да буде много одрицања. Без обзира на тешкоће на које ћемо наилазити, никада не смемо да одустанемо. Током своје политичке каријере никада нисам крио да сам тежио овој функцији, за коју сам борио и жртвовао. Покушаћу све да учиним да овај град буде бољи, лепши и јачи. У овом послу се време не рачуна минутима, сатима и месецима, већ само резултатима које човек остави иза себе – рекао је Шапић. 

Нови градоначелник је истакао да је први корак направио на београдским улицама, које су биле његово игралиште, школа и живот.
 
– Иако сам трећину живота провео у иностранству, увек сам се враћао Београду и никада га не бих мењао ни за један други град. Овај град чине људи и због њих смо данас овде. Не смемо да устукнемо пред било каквим политичким или било каквим другим кризама, јер ми јесмо овде да бисмо одговорили тешким задацима, због тога смо добили мандате. Начин на који ће се свет изборити са несташицом енергената, хране и све изгледнијој рецесији, јесте нешто што ћемо и ми на својој кожи осетити, иако никакве везе са тим немамо, а још мање желимо. Питања снабдевања енергентима, јавног превоза, грејања и комуналних услуга биће најважнија питања на која ћемо морати да имамо прави одговор. Све градске службе мораће да раде више и боље него икада до сада. Сваки чиновник и члан Градске управе мора да зна да од његове ефикасности, брзине и труда зависи какву ћемо зиму имати и колико ће Београђани бити сигурни и заштићени у временима која су пред нама. Мандат нисмо добили да бисмо у истом уживали или се одмарали, већ смо добили мандат за највећи могући рад и труд, одрицања и велике жртве. У вези тога можемо се угледати на председника Вучића, кога сматрам утемељивачем нове српске политике и творцем савремене Србије какву данас познајемо. То је Србија која је поносна, али не и горда, отворена и спремна свакоме да помогне – додао је Шапић. 

Он је рекао да прича о Београду није само прича о његовој историји, о царствима која су се овде сударала, већ о граду који је већи од сопствене историје. 

– То је прича о потпуно новом граду, израслом из мочваре на Новом Београду, о Београду на води и грађењу новог града од кога не смемо да одустанемо без обзира на све тешкоће. Због тога када кажем метро, обилазница, нови Савски мост и тунел од Економског факултета до Панчевачког моста, унутрашњи магистрални прстен, мост код Аде Хује, нова Аутобуска станица, Прокоп, фабрике за пречишћавање отпадних вода, уређење паркова и игралишта, секундарна канализациона мрежа, пешачко-бициклистички мост, нова зграда Филхармоније и још многи други пројекти – кажем нема заустављања. Ту је и брига за старе, младе, децу, угрожене, за кућне љубимце, здравље и животну средину... Све су то задаци од којих нећемо одустати. Такође нећемо одустати од ефикасније и транспарентније Градске управе, безбедности наше деце, спортских терена и паркова. Све ће то бити тешко у садашњим околностима у савременом свету, али немамо други избор. Изабрани смо да на крају ипак победимо – рекао је градоначелник Шапић. 

Он је рекао да је Београд метропола захваљујући својим различитостима и да је одувек несебично прихватао све људе добре воље. 

– Такав град, широк, отворен, различит и топао јесте град који ћу да заступам и браним. Београд јесте и мора да буде отворен, да би био место у којем ће се свако осећати као код куће. Не желим да делим овај град политичким шанчевима јер је важно чути све и разговарати са свима. Никада нећу нечији предлог унапред одбацити само зато што долази из друге политичке опције, а моја врата ће увек свима бити отворена. Градска скупштина припада свима који су изашли на изборе и те људе не интересују наше разлике већ бољи и квалитетнији живот, већи и функционалнији Београд. Искрено се надам да ћемо сви бити довољно зрели и да ћемо оставити по страни све разлике, те да никада нећемо урадити ништа што би нашкодило нашем граду и суграђанима. Живео Београд и живела Србија – поручио је Шапић. 

Одборници Скупштине града усвојили су и предлог новоизабраног градоначелника Александра Шапића о именовању заменице градоначелника Весне Видовић. Такође, одборници су усвојили и предлог градоначелника Шапића за чланове Градског већа Града Београда. У предстојећем мандату, функције чланова Градског већа обављаће: Милош Дангубић, Зоран Адамовић, Стево Марушић, Горан Спасојевић, др Борис Бурсаћ, Вук Мирчетић, Александра Чамагић, Марија Лековић, др Небојша Петровић, Ружица Белановић, Игор Мушић, Виолета Филип и Слободан Шолевић. 

Непосредно пре избора новог градоначелника, заменице градоначелника и чланова Градског већа, одборници су усвојили Извештај Административно-мандатне комисије о поднетим оставкама одборника Скупштине града, као и о избору нових одборника који ће у предстојећем мандату обављати ову функцију.