уторак, 21. јун 2022.

Уређује се разделна трака у Булевару Михајла Пупина

Из ЈКП „Зеленило – Београд” су саопштили да се уређује још један сегмент дела средње разделне траке на саобраћајници у Булевару Михајла Пупина у Новом Београду, на потезу од Улице Џона Кенедија до Улице Александра Дубчека, где ће на заштитној огради бити постављене 1.164 саксије са цвећем.

На заштитну металну ограду су постављене саксије са биљкама различитих врста и на тај начин постигнута је динамика вертикалног озелењавања. Засађене су украсне коприве, мушкатле, петуније, бегоније, као и разне врсте пузавица.

Овај својеврсни „зелени зид” сада краси већи део Булевара Михајла Пупина и доприноси лепшем изгледу окружења и саме саобраћајнице, али и смањењу буке као и апсорпцији загађујућих материја из ваздуха, које потичу од великог броја аутомобила.

Уређење разделних трака најпрометнијих саобраћајница у граду ово предузеће започело је 2019. године и до сада су на овај начин улепшани Булевар Михајла Пупина, Булевар војводе Мишића, Булевар ослобођења, Радничка улица и Улица Ушће. На поменутим саобраћајницама постављено је укупно 9.006 саксија у којима су посађене биљке разних врста које својим различитим бојама цветова, листова и текстуром чине својеврсне природне „зелене композиције” и улепшавају простор на ком се налазе.

Осим уређења разделних трака, „Зеленило” сваке године посади милион садница сезонског цвећа у цветњацима широм града, па тако уз нова решења и континуирано одржавање улепшава град, чини га пријатнијим за живот суграђана и чини да уређене зелене површине буду најлепша слика коју гости понесу са собом, наводи се у саопштењу.