среда, 6. јул 2022.

Почела реконструкција и доградња Девете гимназије „Михаило Петровић Алас”

Радови на реконструкцији и доградњи објекта Девете гимназије „Михаило Петровић Алас” су почели и планирано је да трају 300 календарских дана, најавио је градски секретар за инвестиције Лука Петровић.

Он је подсетио да је Девета гимназија „Михаило Петровић Алас” основана 1961. године, међу првим зградама на Новом Београду, те да је постојећи објекат самостална зграда површине око 4.000 квадратних метара.

– Након реконструкције и доградње зграде формира се објекат укупне површине 6.669,65 квадрата. Након доградње, објекат ће имати укупно 30 учионица опште и специјализоване намене, салу за физичко и здравствено васпитање, свечану салу, мултифункционалну салу и зубарску ординацију, коју и сада користи Дом здравља „Нови Београд”. Планирано је 25 паркинг места и летња учионица, односно мини-амфитеатар на отвореном у склопу уређења терена – прецизирао је Лука Петровић.

Он је додао да се руше постојећа фискултурна сала и учионице уз салу, како би се извршила доградња објекта, као и изградња веће фискултурне сале. Планирана је адаптација постојећих тоалета и свих учионица постављањем савремене опреме, затим проширење постојеће библиотеке и замена унутрашње столарије новом. Предвиђена је комплетна реконструкција постојећег крова.

Радови, како је рекао градски секретар за инвестиције, предвиђају нове прикључке објекта на водоводну и канализациону мрежу, замену целокупног развода водовода и канализације, као и постављање нових хоризонталних олука и олучних вертикала.

– Осим тога, извршиће се санација развода електроенергетских инсталација, комплетна замена уређаја и опреме и постављање инсталација видео-надзора, интернета и озвучења у објекту, као и санација громобранске инсталације и изједначења потенцијала. Осим инсталација грејања, предвиђено је увођење централног система хлађења свих просторија у школи у којима бораве ученици и запослени, а пројектован је и систем за загревање санитарне топле воде помоћу соларних колектора. Инвеститор је Град Београд, а вредност радова је нешто већа од 651,6 милиона динара са ПДВ-ом – рекао је Лука Петровић.