понедељак, 8. август 2022.

Весна Видовић положила венац на споменик Арчибалду Рајсу

Заменица градоначелника Весна Видовић положила је данас венац на споменик истакнутом хуманисти и пријатељу српског народа др Арчибалду Рајсу на годишњицу његове смрти у Топчидерском парку.

Видовићева је подсетила да је Арчибалд Рајс својим делима задужио српски народ и оставио дубок траг у нашој историји.

– Допринео је томе да свет сазна истину о почињеним злочинима над српским народом током Првог светског рата и остао веран Србији живећи после рата у Београду све до своје смрти, 8. августа 1929. године. Град Београд ће наставити да чува сећање на великог српског патриоту, хуманисту, утемељивача форензике у Србији и искреног српског пријатеља – истакла је Видовићева, подсетивши да је Рајс заједно са српском војском прошао албанску голготу, учествовао у пробоју Солунског фронта и са Моравском бригадом 1. новембра 1918. године ушао у ослобођени Београд.

О личности и делу др Арчибалда Рајса говорила је и отправница послова Амбасаде Швајцарске Конфедерације Саскија Салзнам, као и председница подружнице Друштва за неговање ослободилачких ратова Србије 1918. из Мачванског Прњавора Дара Рајачић, указавши на значај форензичких истраживања Арчибалда Рајса, његов патриотизам и поштовање према српском народу.

Венце на споменик др Арчибалду Рајсу положили су у име Владе Републике Србије државни секретар МУП-а Бојан Јоцић, делегације Министарства одбране и Војске Србије Општине Чукарица, Криминалистичко-полицијског универзитета, Амбасаде Швајцарске Конфедерације, Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије и потомака, као и других патриотских удружења које негују сећање на борбу српског народа у Првом светском рату.