среда, 17. август 2022.

Весна Видовић положила венце на Споменик обешеним родољубима на Теразијама

Заменица градоначелника Весна Видовић и државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор положили су данас, у име Града Београда и Владе Републике Србије, венце на Споменик обешеним родољубима на Теразијама.

Видовићева је подсетила да је Споменик обешеним родољубима на Теразијама подигнут 1983. године.

– Сваке године 17. августа сећамо се страдалих суграђана. Сећамо се оних који су међу првима страдали у тада окупираном Београду, када су на зверски начин погубљени и обешени на Теразијама. Њихова тела су остављена да данима висе на стубовима јавне расвете на Теразијама – рекла је Видовићева.

Како је истакла, циљ окупатора је био да заплаши народ Србије и одврати га од ослободилачке борбе.

– Стрељани су и обешени зато што су се супротставили колективном злу и јер су се борили за слободу и мир. Важно је да чувамо нашу историју, сећамо се и дајемо почаст онима који су дали живот како бисмо данас живели у слободном граду и слободној земљи. Србија је увек била на правој страни историје и тако ће сигурно бити и у будућности – рекла је Весна Видовић.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Миодраг Капор је подсетио да се данас одаје почаст родољубима на месту које потврђује бесмисао и погубност политике насиља и агресије. 

– На другој страни налазила се тежња за слободом, животом и љубављу. Велика је заслуга наших славних предака за то што данас живимо у слободи. Тим пре је наша обавеза да не заборавимо њихова дела још већа. Живимо у времену када су покушаји ревизије историје чести, јер постоје жеље да се агресори представе као жртве, а жртве као агресори. Поновне појаве фашизма и нацизма широм света више нису само изоловани случајеви и томе се мора стати на пут – рекао је Капор.

Венце на споменик у име СУБНОР-а Београда положио је председник градске организације Борa Ерцеговац, који је овом приликом додао да ни овај, као ни други бројни злочини нису могли да зауставе победоносни пут наших славних предака.