среда, 28. септембар 2022.

Градоначелник Шапић: Ребаланс буџета рационалан и без непотребних трошкова

Градоначелник Београда Александар Шапић рекао је да се претходна три месеца веома напорно радило на буџету, те да је ребаланс урађен рационално, уз смањење непотребних трошкова.

– Најпре, општинама је обезбеђено 1,8 милијарди динара за лакше и ефикасније руковођење, као и за враћање појединих дугова. Урадили смо ребаланс не тражећи новац од Републике, јер мислим да у Граду има довољно средстава како бисмо Београђанима обезбедили све што им је неопходно. Такође смо обезбедили око милијарду динара за асфалтирање и „пресвлачење” улица, затим 300 милиона динара „Зеленилу” за наставак радова на шеталишту „Лазаро Карденас”, 150 милиона динара за „Градску чистоћу”, као и 300 милиона за јавну расвету, нарочито у руралним деловима града. Две и по милијарде намењене су за субвенције за приватне вртиће, затим милијарду и по динара за експропријацију за пројекат метроа у Макишком пољу. Мислим да зиму добро дочекујемо јер смо затворили разне трошкове и санирали све проблематичне ставке у предузећима – истакао је Шапић.

За око месец дана требало би да возни парк ГСП-а буде „богатији” за сто нових аутобуса, најавио је Шапић.

– Око две милијарде динара омогућиће да се свој деци до 18 година обезбеди ваучер за набавку спортске опреме, као и свим запосленима у читавом образовном сектору и свим члановима колектива, свих вртића, основних и средњих школа. Овакву ствар нико никада није урадио, а ја сам овај пројекат реализовао док сам био председник општине Нови Београд за децу са општине – истакао је Шапић.

Изменом Плана детаљне регулације за подручје привредне зоне „Ауто-пут” у Новом Београду, Земуну и Сурчину, добија се нова локација иза Бежанијског гробља са далеко хуманијим и приступачнијим условима за продају робе.

– Изменом Одлуке о Градској управи прави се један секретаријат који ће објединити службе јавног реда, инспекцију и комуникацију с грађанима. Та служба ће заиста бити на услузи грађанима, а када то будемо урадили, овај град више неће бити исти. План је да град буде подељен на око сто територија и да исто толико буде станица и подстаница у служби јавног реда, захваљујући чему ће људи бити на терену. „БЕЛИ”, како смо их у акрониму назвали, задржаће све надлежности, али и добити велике обавезе и задужења да би увек и за све били на услузи свим Београђанима. Биће стално на улици , обилазиће јавне објекте и бити на услузи људима. Они ће бити наша „продужена рука” на терену. Ово је једна од најважнијих ствари, а мислим да за око годину дана можемо да дођемо и до хиљаду људи на терену у око стотинак станица и подстаница – навео је Шапић.

Њихова дужност биће брига о јавном реду и миру, биће на услузи и деци и старијима и упућени у све комуналне проблеме на терену. Грађанима ће бити доступан један број телефона, а службе ће бити умрежене „под једном капом”, казао је Шапић.

– Ово су историјске промене и Београд постаје најбезбеднији и најуслужнији град у Европи. Са ове говорнице даћу нам рок од годину дана да систем потпуно заживи, мада ће ефекти моћи да се виде и раније – нагласио је Шапић.

Идеја „Београдског парка”, као новог јавног предузећа, јесте да се логистички позабавимо садржајима у градским парковима, те да предлажемо на који начин могу паркови да се стандардизују и да постану пријемчивији за људе, односно да сваки већи парк има теретану на отвореном, простор за кућне љубимце и слично, најавио је Шапић.

– Формирање новог предузећа за наплату превозне услуге има за циљ да се сав новац слива у буџет, а не у приватна предузећа. Ово је начин да се повећа и контролише приход. Градско саобраћајно предузеће и јавни превоз су „рак рана”, а подсетићу вас да то финансира сваки грађанин Београда. Контролори неће бити репресивни фактор, јер ако смањимо трошкове, претресемо уговоре са приватницима и подигнемо фреквенцију вожње и квалитет услуге, потпуно сам сигуран да ће људи сами почети да плаћају карту – рекао је Шапић.

„Београдско лето” и „Београдска зима” на прошлој седници убачени су у манифестације од значаја за Град Београд, а на овој седници то је „Београдски маратон”, као и манифестација „Београдски дани породице”, која ће се одржавати у мају, најавио је Шапић, додајући да ће радо стати на чело потоње манифестације.

– Једна од одлука тиче се коначног уређења београдског приобаља. Дефинисаћемо где могу да буду сплавови, како да изгледају, које услове морају да имају – струју, воду, пречишћиваче за воду, те да и простор испред сплавова буде сређен. Коначно ћемо их увести у законски оквир, а почеће се од Савског шеталишта, јер их тамо има највише. Живот Београђана неће бити угрожен јер се развија туризам. Ако је тако у многим европским градовима, може и код нас. Сви грађани и власници сплавова биће обавештени о конкурсу где ће се наћи позиције, цене и све важне информације. На овај начин коначно ћемо почети да уводимо ред – навео је Шапић.

Видео снимак можете преузети са следећег линка:

Покривалица са седнице Скупштине града

https://wetransfer.com/downloads/08d238c082accca70a3d7e0604a50ef120220928123700/641a61f3db95e95ad913c5a8d35285c420220928123700/7be49a

Изјава за медије градоначелника Александра Шапића

https://mab.to/KLTlPa8K2TT

Обраћање градоначелника Александра Шапића на седници и одговори на питања одборника

https://mab.to/TwGN2KXjfuB