уторак, 22. новембар 2022.

Фестивал младих кореографа „Искорак”

Дечји културни центар Београд, уз подршку Удружења балетских уметника Србије, организује у суботу, 10. децембра, Други фестивал младих кореографа средњошколског узраста од 14 до 19 година. Под називом „Искорак” на сцени „Донка Шпичек”, идеја фестивала је развој кореографског стваралаштва и ауторства у области уметничке игре код младих. Пријаве за учешће на фестивалу примаће се до 27. новембра. Све информације и линк за пријаве могу се наћи на сајту Дечјег културног центра Београд: www.dkcb.rs.

Тема овогодишњег фестивала је „Дела плешу”, као оквир за кореографско стварање. Жеља Дечјег културног центра Београд јесте да у програм укључи будуће професионалце, ученике балетских школа, али и даровите полазнике плесних студија са талентом и жељом за креирањем кореографских целина и изражавањем идеја језиком уметничке игре и креативног покрета.

– Позив је отворен за све стилове уметничке игре. Позивамо учеснике да инспирисани делима визуелне или литерарне уметности стварају своје кореографске минијатуре. Одабрано дело може бити интерпретирано кроз кореографију слободно и у складу са уметничким сензибилитетом и стилом младог аутора. Одабрано уметничко дело може послужити као подстрек и иницијална идеја која се даље може развијати у новим правцима, у складу са инспирацијом младих аутора. Осим тога, кореографска минијатура може представљати и критику дела кроз покрет, коментар на дело, израз мисли и осећања које дело изазива, паралелу између дела и реалности, света око нас и слично. Дозвољена су сва индивидуална тумачења теме, а пожељно је да млади аутори буду слободни у стварању, да покажу лични печат и стил, да буду аутентични и своји – истакла је уредница овог фестивала Ивана Табори Обрадовић.