уторак, 29. новембар 2022.

У Паризу представљена кандидатура Србије и Београда за Експо 2027

На 171. Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе (БИЕ) у Паризу јуче је одржана званична презентација Републике Србије – Града Београда за организацију Међународне специјализоване изложбе Експо 2027 са темом „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све”.

Градски урбаниста Марко Стојчић је том приликом подсетио да су Србија и Београд у трци са још четири града, те да су сви веома озбиљно приступили кандидатури.

– Дубоко верујемо да смо град који може да добије кандидатуру и то је највећи догађај који као држава можемо да организујемо. По неким бројкама то је чак близу европског и светског првенства у фудбалу, а као такав је велики догађај како за Београд тако и за Србију. Зато ћемо урадити све што можемо да бисмо то и остварили. У Паризу смо имали получасовну презентацију, претходно је истражна мисија била у Београду и кроз сваки детаљ наше апликације проверавани су наводи које смо доставили. Свуда смо позитивно оцењени, а за локацију је предвиђен простор јужно од националног стадиона у Сурчину где би били постављени појединачни павиљони сваке од земаља учесница. Очекујемо да би било више од сто земаља учесница. Оптимисти смо и верујемо да ћемо ући у други круг – истакао је градски урбаниста.

Министар финансија Синиша Мали је истакао да је Србија учинила све да створи неопходне предуслове како би реализовала пројекат специјализоване Експо изложбе, нагласивши да су финансијска средства обезбеђена. Он је подсетио да смо у последњих десет година направили огроман напредак на бројним пољима, а свакако да је економски напредак земље међу најважнијим достигнућима Републике Србије.

У име наше делегације, министар спорта Зоран Гајић је председнику Скупштине Међународног бироа за изложбе поклонио одбојкашку лопту са потписима наших светских првакиња. Присутнима је упутио важну поруку, да овај пут не играмо само за себе већ за цело човечанство.

Подршку нашој делегацији је путем специјалног видео-укључења пружио и најтрофејнији спортиста Новак Ђоковић. Он је истакао важност игре као универзалног језика који разумеју сви, као и значај игре у најранијем дечијем развоју. О својим искуствима зашто су игра, глума и музика важни говорили су глумац Мики Манојловић и виолиниста Стефан Миленковић, који се посебно осврнуо на своје искуство са светске изложбе Експо Дубаи 2020.

„Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све” је тема која се бави значајем игре, спорта и музике у људској еволуцији и развоју, са намером да оснажи како учеснике тако и посетиоце да истраже на који начин ови древни креативни „алати” човечанства могу помоћи у решавању неких од најсложенијих глобалних изазова данашњице.

Република Србија и Београд доказали су, у бројним приликама до сада, да поседују способност, организационе, стручне и људске капацитете за организацију највећих међународних догађаја. Међународна специјализована изложба Експо 2027 биће јединствена прилика да се још једном потврди да су Србија и Београд културни и уметнички центар региона и Европе.