уторак, 29. новембар 2022.

Никодијевић: Квалитет ваздуха и енергетска ефикасност од значаја за Београд, али без демагогије

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић оценио је да градски парламент треба да дискутује о квалитету ваздуха, станоградњи, енергетској ефикасности, за шта је доказ и то што је на захтев једног дела одборника заказао данашњу седницу градске скупштине. Све су то теме од значаја за Београд, али критика без понуђених решења је демагогија, навео је он.

– Квалитет ваздуха треба да буде на много већем нивоу него што је данас, али сви знамо шта су узроци: индивидуална ложишта, саобраћај и метеоролошки услови. Око 300.000 домаћинстава у Београду има индивидуална ложишта. Последњих десет година, да бисмо предупредили лошу ситуацију, омогућили смо што већем броју људи да се прикључи на систем даљинског грејања. Тако је последњих пет година на систем даљинског грејања прикључено 1,5 милиона квадрата, односно 25.000 индивидуалних корисника. То је одговорна политика – истакао је Никодијевић.

Број могућих прикључака биће још већи када Винча буде повезана на систем даљинског грејања на Коњарнику, додао је он, и прецизирао да би то могло да буде чак 25.000 нових прикључака. Такође, гасификација се спроводи у свим београдским општинама, нарочито у онима које су удаљене и немају могућност за прикључење на даљински систем грејања, што је такође еколошки прихватљиво.

– Проблем саобраћаја у Београду решава се једино градњом метроа. Педесет година уназад се прича о томе, али смо управо ми први који смо почели да га градимо. Метро не само да ће смањити број аутомобила, него и саобраћајне гужве. Такође, први смо и који смо купили електро и еколошке аутобусе на гас да бисмо из употребе почели да избацујемо оне на еколошки неприхватљива горива. Стратегија Града Београда показује да ћемо их од пет до седам година и тотално избацити из система јавног превоза – нагласио је Никодијевић.

Једино се на метеоролошке услове тешко утиче, али и то је могуће, на првом месту пошумљавањем. У последњих осам година пошумљеност Београда порасла је за четири одсто, прецизирао је Никодијевић.

Несанитарна депонија у Винчи данас не постоји као загађивач, а више десетина котларница на мазут и угаљ је угашено, подсетио је Никодијевић.

Председник Скупштине града је прецизирао и да је веома важно то што је Град Београд последњих година у сарадњи са ресорним Министарством поставио мерне станице свуда по граду, те сада грађани могу да виде стање квалитета ваздуха, што свакако раније није био случај.