понедељак, 6. фебруар 2023.

Шапић: Нови вртић на Бежанијској коси прати убрзани развој тог дела града

Градоначелник Београда Александар Шапић обишао је данас новоизграђени вртић „Искрица” на Бежанијској коси и том приликом истакао да се изградњом овог објекта изашло у сусрет убрзаном развоју тог дела града. 

Шапић је рекао да је веома задовољан завршетком радова, изгледом и опремљеношћу вртића, те подсетио да је Бежанијска коса део града који се развија изузетно брзо, уз повећање броја становника. 

– Због тога је постојала потреба за новим вртићем у овом делу града. Вртић је изграђен по најсавременијим стандардима, заузима површину нешто мању од 2.000 квадрата, а опремљен је изузетно квалитетно. Ипак, оно што је најважније јесте то да ће већ после празника наредне недеље деца почети да похађају вртић у овом објекту. Спискови су, уколико сам добио праву информацију, већ завршени и требало би ускоро да почнемо са потписивањем уговора. Потрудићемо се да у наредном периоду направимо реални план броја вртића које ћемо у следеће две до три године изградити и отворити. У току је израда пројектне документације за изградњу неколико вртића, али ћу о томе више причати када ти процеси буду готови, јер морамо стајати иза својих речи – рекао је Шапић. 

Градоначелник је нагласио да ће од септембра вртићи, државни и приватни, бити у другачијем статусу када су у питању трошкови које имају родитељи.

– Очекујемо да ће доћи до повећања броја деце како у државним тако и у приватним вртићима. Такође, очекујем да ће у наредне две до три године још већи број родитеља и деце моћи да користи погодности које им је Град Београд обезбедио – додао је Шапић. 

Он је подсетио на прошлонедељно отварање Центра за боравак деце и омладине ометене у развоју.

– На изгледу и опремљености те установе, као и новог вртића на Бежанији, могу да нам позавиде и много развијеније и богатије земље. Београђани и њихова деца то у сваком случају заслужују. Морамо да водимо рачуна и о запосленима у предшколским установама, јер је рад са децом најлепша, али и једна од најтежих ствари – поручио је Шапић. 

Секретар за образовање и дечју заштиту Ненад Радић је рекао да је Секретаријат обезбедио новац за опремање кухиње и намештај у једном делу вртића.

– Секретаријат ће наставити да учествује у оваквим пројектима и надам се да ћемо убудуће имати прилику да отворимо још нових објеката – истакао је Радић.

Директорка ПУ „11. април” Јелена Дубљевић рекла је да је кварт у којем се вртић налази миран и веома леп за боравак деце.

– Фондација Новака Ђоковића је комплетно опремила дечје собе, донирали су и играчке, док је Секретаријат за образовање и дечју заштиту опремио преостали део вртића – навела је она и додала да ће нови вртић допринети смањењу листе чекања за упис деце у предшколску установу.

 

Напомена: Изјаву градоначелника и покривалицу можете преузети на следећим линковима: 

https://wetransfer.com/downloads/5a2163ca930ae7c5fd29000de94155e120230206123741/d0857a01953dff1b2e4c912910838e2f20230206123741/1730fd

https://we.tl/t-poKs2J8BSJ