Конференције за новинаре

Недеља, 2. јун

Избори за одборнике у граду Београду протекли без нерегуларности

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић одржао је трећу, редовну коференцију за новинаре, и изјавио да су сва бирачка места у граду Београду затворена у 20 сати у складу са законом.

– Бирачки дан за одборнике Скупштине града Београда и одборнике за скупштине градских општина протекао је без већих проблема. Сва бирачка места су отворена на време, осим једног бирачког места - због протоколарних проблема - у општини Чукарица, а који су касније исправљени. Морам да истакнем да као председник ГИК у пет изборних циклуса никада нису одржани мирнији избори – истакао је Лукић на конференцији за новинаре.

На свим бирачким местима је обезбеђена тајност гласања, сигурносни спреј и лампа, прецизирао је Лукић.

– Градска изборна комисија је извештавала јавност о излазности на свака два сата, док ће се коначна излазност знати по достављању Записника бирачких одбора. То ће уједно бити и коначна излазност на изборима за одборнике Скупштине града Београда и одборнике за скупштине градских општина – указао је Лукић.

Он је истакао да је ГИК ове године обезбедио youtube канал на ком ће моћи да се прате уживо ажуриране све промене података у изборном циклусу по уносу записника у систем. Такође се подаци могу пратити и на интерактивносј табли у сали ГИК-а, као и на сајту Републичке изборне комисије, нагласио је Лукић.

Он је закључио да је Градска изборна комисија у обавези да у складу са законом до сутра у 20 сати на седници утврди прелиминарне резултате избора.
***********************************

ГИК: Избори у Београду протичу без инцидената

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић одржао је другу, редовну конференцију за новинаре поводом избора за одборнике Скупштине града Београда, који се одржавају данас.
– Нема ни један једини инцидент или проблем или неспоразум ни на једном од 1.265 бирачких места у Београду. Надам се да ће тако да остане и до вечерас, како би ови избори прошли у најбољем могућем реду и миру – истакао је Лукић. 
На основу добијених података од Републичког завода за статистику, до 10 часова излазност у Београду је 9,32 одсто од укупног броја уписаних бирача. 
***********************************

ГИК: Сва бирачка места у Београду отворена јутрос у 7 часова

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић на првој конференцији за новинаре на дан избора у Београду рекао је да су сва бирачка места отворена јутрос у 7 часова, у складу са законом. 
– Свих 1.265 бирачких места отворено је без било каквих проблема. Да поновимо, преко 25 хиљада чланова бирачких одбора је добило решење за праћење рада бирачких одбора, 1.900 страних и домаћих посматрача је акредитовано, као и око 400 чланова општинских изборних комисија који учествују у раду и спровођењу избора и шездесет чланова Градске изборне комисије и општинских управа и Градске управе ангажованих на обезбеђивању услова да избори прођу у потпуности у складу са законом – истакао је Лукић. 
***********************************

Субота, 1. јун

У недељу, 2. јуна у згради Градске управе Града Београда (Краљице Марије 1, XX спрат, Велика сала) Градска изборна комисија одржаће три конференције за новинаре у 10, 12 и 20.30 сати на којима ће обавештавати јавност о току спровођења избора за одборнике Скупштине града Београда и излазности бирача.

По потреби ГИК ће организовати конференције за новинаре и у другим терминима, о чему ће се благовремено слати обавештења.

НАПОМЕНА: Молимо представнике медија да своје екипе акредитују на имејл адресу info.pr@beograd.gov.rs најкасније до суботе, 1. јуна у 22 часа.