Знаменити споменици 1

 

ПОБЕДНИК
Аутор: ИВАН МЕШТРОВИЋ

Бронза - камен, укупна висина око 14 м. Подигнут 1928.

Године 1912. Мештровић је пројектовао монументалну фонтану која је требало да се постави на Теразијама, са темом ослобођење Србије од Турака. У центру базена са водом замислио је петостепени стуб, симбол петовековног ропства под Турцима, на чијем би врху стајао "Победник". После завршетка Првог светског рата одустало се од извођења овог пројекта, па је 1928. "Победник" постављен на Калемегдану, поводом прославе десетогодишњице пробоја Солунског фронта. Често се користи као симбол Београда.

СПОМЕНИК НЕЗНАНОМ ЈУНАКУ
НА АВАЛИ

Аутор: ИВАН МЕШТРОВИЋ

Подигнут 1938.

У годинама после Првог светског рата споменици незнаним јунацима подигнути су у свим савезничким земљама, па се и Југославија придружила овој општој акцији. Споменик је грађен четири године (1934-1938) и у њему су сахрањени остаци непознатог јунака. Споменик има облик саркофага на постаменту од шест степенова. Бочно су постављене каријатиде, које симболизују почасну стражу.

СПОМЕНИК БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА ИЗ 1915.
Аутор: КОЉА МИЛУНОВИЋ

Налази се на обали Дунава, код Спортског центра. Бронза и камен, висина 350 цм. Подигнут 1988.

На споменику су уписане речи из наредбе мајора Гавриловића: "Тачно у три часа непријатељ се има разбити вашим силним јуришем, разнети вашим бомбама и бајонетима. Образ Београда, наше престонице, мора бити светао. Војници, јунаци, Врховна команда избрисала је наш пук из свог бројног стања. Наш пук је жртвован за Краља и Отаџбину. Ви немате више да се бринете за ваше животе који више не постоје. Зато напред у славу! Живео Краљ! Живео Београд!"

СПОМЕНИК ОСЛОБОДИОЦИМА БЕОГРАДА 1806.

Налази се у Карађорђевом парку. Зидан у камену са облогом од вештачког камена, укупна висина 547 цм.

Подигао га 1848. кнез Александар Карађорђевић у спомен ослободиоцима Београда у Првом српском устанку. Обновио га 1889. краљ Александар Обреновић. То је најстарији јавни споменик у Београду.

СПОМЕНИК ТРЕЋЕПОЗИВЦИМА
Аутор: СТАМЕНКО ЂУРЂЕВИЋ

Налази се у Карађорђевом парку. Камен 250 цм, укупна висина 470 цм.

Споменик је посвећен војницима-трећепозивцима палим у Првом светском рату.

 

 

 

ИГРАЛИ СЕ КОЊИ ВРАНИ
две композиције

Аутор: ТОМА РОСАНДИЋ

Пред улазом у Дом Народне скупштине Србије, у Булевару краља Александра.

Бронза, постављен 1939.