Знамените чесме

 

Прве јавне чесме саграђене су на линији Римског водовода још у далекој прошлости, а од 15. века постају права вајарска дела, као што је Везирова чесма коју је 1576. саградио Мехмед-паша Соколовић на Калемегдану. Чесме су се подизале и на линији Булбулдерског водовода, који се протезао од данашње Градске болнице до Калемегдана, а ишао је упоредо са истоименим потоком. Само на овом правцу у 19. веку било је 18 чесама, од којих су најпознатије: Чукур, Сака и Скадарска чесма.

Међу најстарије чесме спада и Делијска чесма која се помиње још у 17. веку. На њеном месту, тада већ на почетку улице Кнеза Михаила, саграђена је 1843. друга чесма, али јој је име остало. Срушена је 1889. Приликом реконструкције улице Кнеза Михаила 1987. подигнута је чесма која подсећа на претходну.

 

ТЕРАЗИЈСКА ЧЕСМА

Аутор: ФРАНЦ ЛОРАН, каменорезац

На Теразијама, пред хотелом "Москва", камен са металном вазом на врху, укупна висина око 800 цм. Подигнута 1860.

Представља један од најзначајнијих споменика Београда у 19. веку. У време радова на регулацији Теразија 1911-1912. године, однесена је у Топчидер. Тамо је стајала до 1976. године, када је враћена на старо место.

 

ЧУКУР-ЧЕСМА
Аутор: СИМЕОН РОКСАНДИЋ

У Добрачиној улици, бронза 30 цм, укупна висина 149 цм. Подигнута 1931.

На тој некадашњој чесми, 3. јуна 1862. године, један турски војник (низам) ударио је српског дечака, шегрта Саву, јер је овај протествовао што му је Турчин склонио крчаг са чесме. Група Срба је претећи опколила турске војнике који су се ту затекли, али су драгоман (тумач) српске полиције и терџуман (посредник код турских власти) одвели Турке с тог места. Међутим, пред зградом полиције Турци су убили српског терџумана Симу Нешића и смртно ранили жандара Ђорђа Нишлију. Ови догађаји били су увод у крваве сукобе између београдских Срба и Турака, и повод за бомбардовање Београда од стране Турака 5. јуна 1862. У спомен на те догађаје, подигнут је на том месту, из средстава Задужбине трговца Томе Ванђела, споменик са статуом дечака.