среда, 18. мај 2022.

Радојичић отворио 24. Европски форум урбаног шумарства

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обратио се данас присутнима на отварању 24. Европског форума урбаног шумарства који се одржава у Београду. Радојичић је истакао да је веома поносан јер се овако важна манифестација одржава у нашем граду, која ће, како је рекао, сигурно додатно подићи друштвену свест и покренути нове теме у области заштите животне средине.

– Европски форум урбаног шумарства 2022. биће одлична прилика да се упознамо са новим стандардима, разговарамо и размењујемо искуства са стручњацима и истраживачима из читаве Европе, о томе како да што боље унапредимо урбане шуме у данашњем времену које доноси рапидне промене. Почетак 21. века је показао да морамо боље да разумемо важност урбаног планирања у контексту повећања броја становника у урбаним срединама, као и непредвидивих климатских промена. Град Београд је веома поносан на резултате који су до сада постигнути и наставиће да ради све до постизања коначних циљева – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, у будућности Град Београд планира да инвестира 5,2 милијарде евра у пројекте којима ће достићи европске стандарде „зелених градова”.

– Све то значи да ће Београд постати „зеленији” и додатно подићи ниво заштите животне средине. Тренутно је пошумљено око 16 процената територије града Београда, а наш циљ је да се повећа на 25 процената. Већина београдских шума достигла је физиолошку зрелост, те је неопходно да буду подмлађене. Постоје 44 заштићена природна подручја на територији Београда, а настојимо да повећамо и број места предвиђених за рекреацију, спорт и еко-туризам. Такође, поставили смо циљеве у областима заштите воде и земљишта у наредном периоду. Површина под шумама Београда тренутно износи око 13.000 хектара, а инвестирањем у заштиту животне средине додатно подижемо свест становништва о важности екологије. На тај начин шаљемо јасну поруку да желимо са сачувамо и унапредимо животну средину у нашем граду. Надам се да ће ова конференција дати велики допринос развијању урбаног шумарства у Европи, а нарочито међу домаћим стручњацима који ће имати прилику да размене знања искуства са колегама из иностранства. Београд је увек био добар домаћин и настојимо да се сви гости нашег града осећају пријатно и проведу квалитетно време у српској престоници. Надам се да ћете се овде добро провести и да ћете се поново вратити у наш град – рекао је Радојичић и пожелео учесницима Форума пријатан боравак у Београду.

Клајв Дејвис из Европског форума урбаног шумарства је захвалио градоначелнику Радојичићу и Граду Београду на одличној организацији и истакао да се нада веома брзом повратку у Београд након завршетка овогодишњег Европског форума урбаног шумарства.

– Импресиониран сам свиме што сам видео од када сам јуче слетео у Београд. Повећање процената територије под шумама са 16 на 25 одсто, о којем је говорио градоначелник Радојичић, заиста је велико и желим вам пуно среће на том „путовању”. То је веома амбициозан пројекат који ће становницима Београда обезбедити „зеленији” и одрживији град, свакако пријатнији за живот.

Маја Јовановић из Секретаријата за заштиту животне средине је пожелела добродошлицу свим учесницима Форума.

– Веома смо поносни на све активности и планове које Град Београд и Секретаријат за заштиту животне средине спроводе у циљу обезбеђивања здравије животне средине за наше грађане. Прва стратегија која се тиче заштите животне средине усвојена је 2011. године, када је Град усвојио Стратегију о пошумљавању. Радимо на томе активно дуже од 10 година, а у међувремену је усвојен и Програм заштите животне средине у Београду, као и Акциони план адаптације на климатске промене, који је усвојен 2015. године. Такође, Генерални план регулације зелених површина у Београду један је од најважнијих докумената који се тичу заштите животне средине – рекла је Маја Јовановић.