петак, 2. децембар 2022.

Рециклажна звона за управљање стакленом амбалажом у Новом Београду

Рециклажна звона, контејнери за одлагање стаклене амбалаже, постављена су у Улици Милентија Поповића у Новом Београду, у оквиру пројекта „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану”. У питању је пројекат који реализују Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), НАЛЕД и Секопак уз подршку Града Београда.

Секретар за комуналне и стамбене послове Рајко Танасијевић рекао је да овај пројекат представља пример успешне сарадње Града Београда, међународних организација и приватног сектора.

– Град Београд се прикључио овој иницијативи како бисмо повећали количину прикупљеног стакленог отпада и промовисали рециклажу. Стакло због својих особина представља изузетно погодан материјал за рециклажу. Заштита животне средине један је од приоритета Града, а како је Београд привредни центар Балкана то нас чини додатно одговорнима да промовишемо рециклажу – истакао је Танасијевић и додао да се према званичним подацима у Србији рециклира око 46 одсто стакленог отпада.

Надамо се, навео је Танасијевић, да ће ове интересантне контејнере Београђани још више користити и да ћемо заједно повећати тај проценат.

Директор за одрживи развој НАЛЕД-а Слободан Крстовић рекао је да се у Београду дневно генерише 1.500 тона комуналног отпада, који се у највећој мери одлаже на комуналној депонији, те да су веома важни пројекти попут постављања рециклажних звона. Град Београд је шести град у којем постављамо контејнере, навео је он и прецизирао да су у питању локације Нови Београд и Земун.

– Веома је важно све што је рециклабилно извући из комуналног отпада и подизати свест грађана о овој теми. Звона која данас постављамо у Београду су места где се може одложити стаклени отпад, а на тај начин се доприноси стопи рециклаже. Ми ћемо транспарентно показивати податке како би грађани били свесни да ће оно што су одложили у контејнере бити рециклирано и да ће се створити нови производ – истакао је Крстовић.

Генерални директор Секопака Виолета Белановић нагласила је да се у Србији годишње рециклира 63 одсто амбалажног отпада, што је око 270.000 тона амбалажног отпада.

– Ово свакако није довољно и морамо да подижемо инфраструктурне капацитете за сакупљање комуналног амбалажног отпада. Рециклажна звона се постављају са циљем да грађани обављају примарну селекцију и раздвајају амбалажу на месту настанка. У поседњих годину дана у пет градова поставили смо 600 контејнера и сакупили 600 тона стакла, тону по контејнеру, што је просек Европске уније – навела је Виолета Белановић.

Санела Вељковски из Немачке организације за међународну сарадњу рекла је да је планирано да у Београду буде постављено више од стотину контејнера, те изразила наду да ће до краја године бити добијене све локације. Она је навела да је у питању регионални пројекат, те да осим Србије укључује и Северну Македонију и Босну и Херцеговину. Осим Београда, још 15 градова и општина из ове три земље су део пројекта.

– Циљ је управљање стакленом амбалажом на исправан начин и успостављање исплативости њеног сакупљања. У протеклих годину дана прикупљено је више од 1.000 тона стакла у више од 1.000 контејнера, колико је постављено у ове три земље – закључила је Санела Вељковски.