понедељак, 5. децембар 2022.

Одржана прва седница Савета за запошљавање Града Београда

Прва седница новоформираног Савета за запошљавање Града Београда, којој је председавао члан Градског већа Игор Мушић, одржана је данас. Седници је присуствовао и секретар за привреду Никола Кожовић.

Чланице Савета за запошљавање чине све институције са територије града Београда које се на директан или индиректан начин баве подстицајем запошљавања, као и представници удружења послодаваца и синдиката.

Циљ формирања оваквог органа је успостављање сарадње и координација свих служби у циљу повећања запослености, подршке сектора малих и средњих предузећа, јер јачањем привредних субјеката подстичемо и запошљавање.

Први задатак Савета је да Скупштини Града Београда предложи на усвајање локални акциони план запошљавања Града Београда за 2023. годину.

Доношењем локалног акционог плана запошљавања ствара се основа за решавање проблема незапослености, креирање нове оригиналне мере активне политике запошљавања прилагођене локалним потребама, омогућавање аплицирања за суфинансирање програма и мера активне политике запошљавања код републичких институција, као и за добијање средстава из међународних и донаторских извора.

Локални акциони план Града Београда ће садржати све програме и мере активне политике за подстицање запошљавања и самозапошљавања на територији Београда.

Члан Градског већа Игор Мушић нагласио је велики значај формирања оваквог тела.

– Умрежавање, сарадња и заједнички рад на спровођењу мера за подстицање запошљавања, како финансијских тако и других видова подршке довешће до испуњења циља, а то је што нижа стопа незапослености на територији града Београда – истакао је Мушић и позвао све присутне представнике институција да се активно укључе у рад Савета и пруже свој допринос заједничком циљу.